Гръцкият премиер Алексис Ципрас се надява страната му да излезе от 7-годишната икономическа криза, като постигне тази година растеж и се завърне догодина на пазара на ценни книжа.

Той направи прогнозата си в интервю за Ройтерс в Ню Йорк, където е на сесията на Общото събрание на ООН.

Държавните приходи и притокът на туристи са високи и Гърция може да постигне ръст от 0,2 до 0,4 на сто тази година, смята Ципрас. Това ще бъде доста над предричания от Евростат спад от 0,3 процента.

Гръцкият премиер бе запитан дали страната му може да изпълни или надвиши прогнозата на Евростат за ръст от 2,7% идната година. Той отговори, че тази година ръстът е по-висок от предвиденото и че очаква същото и през 2017 г. Всичко обаче ще зависи от посланията, които ще бъдат изпратени до финансовите пазари и от това дали има обратно завръщане на чуждите инвестиции.

Ципрас се надява също така Гърция през следващите шест месеца да бъде включена в програмата на Европейската централна банка (ЕЦБ) за количественото облекчаване, известна като QE. В момента Атина е изключена от нея заради ниския си кредитен рейтинг.

Така страната ще може да подготви процедурата за емитиране на ценни книжа.

Гърция е най-задлъжнялата страна от еврозоната. От 2010 г. досега тя получи три спасителни пакета от международните кредитори - Еврокомисията, ЕЦБ и Международния валутен фонд (МВФ). Миналата година южната ни съседка за малко не излезе от зоната на единната валута.

В момента дългът й е над 175 на сто от брутния вътрешен продукт.

Ципрас се появи пред репортерите на Ройтерс в обичайния си външен вид - без вратовръзка. Той обещава да си я сложи, ако гръцкият дълг бъде отписан. Лидерът на радикалната левица СИРИЗА се похвали пред агенцията, че е отседнал в доста скромна хотелска стая, без прозорци, които да гледат навън.

Според подписаното миналата година споразумение до 2018 г. Атина може да получи до 96 милиарда евро от страните от еврозоната, МВФ и ЕЦБ в замяна на изискваните от институциите реформи.

През май бе одобрен транш от 10,3 милиарда. От тях бяха дадени 7,5 милиарда. Останалите 2,8 милиарда трябва да дойдат до октомври, ако бъдат извършени 15 реформи.