Мехрибан Алиева - първата дама на Азербайджан, лично присъства днес на откриването на възстановената крепост "Трапезица" във Велико Търново.

Новината съобщи премиерът Бойко Борисов в профила си във фейсбук.

Г-жа Алиева е президент на фондация "Гейдар Алиев". Тя носи името на нейния свекър - покойния бивш съветски партиен функционер, спряган навремето дори за лидер на СССР, и първи президент на Азербайджан. Фондацията е дарила 2,5 милиона лева за "Трапезица". Парите са свързани с археологически проучвания и дейности, свързани с възстановяването на крепостта.

От 2014 г. досега за обновяването на "Трапезица" са дарени 6,7 милиона лева. До този момент са реставрирани близо 200 метра от Западната крепостна стена, заедно с три средновековни църкви с оригиналните стенописи от XIII-XIV век. Направена е близо километър централна туристическа алея, която свързва горната станция на изградения фуникуляр с Южната кула и църквите. В подножието на "Трапезица" е изцяло ремонтирана улицата, която води до долната станция на фуникуляра. Създаден е и паркинг.

"И преди нашето правителство на всички нива и много след нас, между българите и азерите ще има дружба. Радвам се и че мюсюлманска страна като Азербайджан финансира чрез големи свои фондации обекти, които включват възстановяването на православни църкви. Ние в България също сме възстановявали джамии, за да допринесем за гарантирането на ценности като мира и разбирателството", пише Борисов в профила си.