Лидерът на ДСБ Радан Кънев коментира пред БНТ решението на парламента да отпусне на НЕК 1,2 млрд. лв., за да се плати на "Атомстройекспорт" оборудването за АЕЦ "Белене". Според Кънев, след това решение "във всички следващи преговори с "Атомстройекспорт" отиваме с доброволно свалени гащи".

Кънев напомни, че тази компания на практика представлява управляващите в Русия.

"Да гласуваме от днес за утре, без да имаме каквато и да било информация, едностранно закон, че ще си платим спешно всичко - означава във всички следващи преговори с "Атомстройекспорт" отиваме с доволно свалени гащи. Потресен съм, че единствено ДСБ се противопостави. Какво плащаме - никой не е виждал съдебното решение, не знаем за какво сме осъдени", обясни Кънев.

Според него това съдебно решение е имало възможност да бъде обжалвано, но това не е направено.

"Някой подготвил ли е жалба? Някой виждал ли е реактора? Не. Без договор ние нямаме право да ползваме този реактор, той се превъща в един чайник старо желязо", заяви Кънев.

Той обясни, че в България са останали около 1 млн. души, които си изкарват прехраната не от бюджета и с това си гласуване парламентът ги е накарал да платят по 1 200 лв., без да е ясно за какво.

"Най-обичам някой като вярва на обещания на турци и руснаци. В западния свят стиснатата ръка означава договор. От Балканите, включително на Изток, дори писменият договор не е договор", заяви Кънев.

Според лидера на ДСБ руският депутат Пьотр Толстой, който преди дни заяви, че Русия ще купи България, е "един от основните говорители на най-мракобесната част от режима на Путин, най-яростно антиевропейска и антибългарска".

"Той е поставен там за това - да скандализира, да провокира, да казва това, което не може да каже Лавров (външният министър на Русия - б.р.). Не може най-голямата партия в България да осъжда един депутат. Трябва да е наясно каква политика провежда", коментира Кънев.

Той припомни, че руснаци са изкупили много апартаменти в Лондон и в курортите на Испания.

"Но Толстой не казва, че някоя от тези държави е изкупена. Те са правови държави", отбеляза Кънев.

Според него българските служби са разградени, а руското и турското направление в тях са отдавна разбити, като този процес е приключил, докато премиер е бил Пламен Орешарски. След това премиерът Бойко Борисов не е направил нищо, за да ги възстанови.

Депутатът от ГЕРБ Валентин Николов опонира на Кънев по темата за АЕЦ "Белене". Според Николов, българският парламент е направил така, че народът да не плаща лихви.  Той коментира, че от тук нататък вариантите са или да се направи наново оценка на площадката на Белене, тъй като срокът е изтекъл, или да се мисли вариант единият блок да бъде сложен в АЕЦ "Козлодуй", както е решението от 2012 г. Третият вариант е за продажба.