Заради куп неуредици Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) спря ревизията на общия устройствен план на община Царево и съпътстващата го екооценка.

Конкурсът за новия план заедно със спирането на изпълнението на стария, който е от 2008 г., беше възложен от Министерството на регионалното развитие и благоустройството на 7 февруари. Старият план беше спрян заради интензивното застрояване в области, които попадаха в обхвата на екопрограмата "Натура 2000".

Експертите на КЗК са установили, че в заложената методика за оценка на офертите е незаконосъобразна, защото за всеки един критерий от трите подпоказателя е предвидена възможност да се получат по нула точки. Така се дава възможност за класиране на участник, който е представил непълно техническо предложение, а по закон това трябва да отстрани неговата оферта.

Освен това е предвидено да се дават точки и при подаване на график за дейности, който не е съобразен с нормативно установената им последователност.

КЗК намира за незаконосъобразно да подлежат на оценяване предложения, които са разписани в противоречие с нормативните разпоредби, обяснява ведомството.