Един от най-смешните хора на планетата, Тери Джоунс, страда от деменция, стана ясно в последните дни.

74-годишният комик, режисирал шедьоври на "Монти Пайтън" като „Животът на Браян“ и „Смисълът на живота“ и сърежисирал с Тери Гилиъм „Монти Пайтън и Свещеният граал“, страда от първична прогресивна афазия, която влияе на способността му да комуникира.

В трогателна публикация във фейсбук Майкъл Пейлин, друг от членовете на култовата трупа, написа, че невъзможността на Джоунс да говори е „най-голямата жестокост, която може да сполети някой, за когото думите, идеите, аргументите, шегите и историите са същината на живота“.

„Тери Джей е моят най-близък приятел и колега вече повече от 50 години. Напредъкът на неговата деменция е изключително болезнен за наблюдение“, написа Пейлин.

По думите му той се е срещнал с Джоунс по-рано тази седмица и го е видял да се усмихва и смее.

„Не че Тери е извън обращение. Той прекарва време със семейството си и само преди два дни се видяхме за едно от редовните си хапвания в кварталната му кръчма. Не говори много, но се усмихва, смее се, разпознава и отговаря, а за мен винаги е радост да го видя.“

Майкъл Пейлин публикува своя снимка с Тери Джоунс във фейсбук.

Новините за болестта на Джоунс бяха обявени във вторник заедно с информацията, че актьорът, режисьор и сценарист ще бъде удостоен с наградата за цялостен принос към киното и телевизията на БАФТА Уелс.

Само като актьор и сценарист Тери Джоунс има над 38 филма. Композира и музиката към три от филмите на Монти Пайтън. В интервюта е споделял, че работата му в групата е преди всичко писане:

„Ние на първо място сме писатели и след това изпълнители. Писането при нас е магическият момент на творчеството. А останалото е просто въпрос да запазим и пренесем магията на екрана.”

През 2011-а Джоунс заяви, че по-скоро не би снимал „Животът на Браян“ днес заради възраждането в религиозните вярвания. Филмът от 1979 г. с участието на Джон Клийз, Майкъл Пейлин, Греъм Чапман, Ерик Адъл и Гилиъм предизвика религиозна буря и обвинения в богохулство.

Но когато бе на посещение в България, за "София филм фест" миналата година, комикът заяви в интервю, че крайностите в религията и фанатизмът напълно заслужават да бъдат осмивани:

„Защо да не виждаме смешното в религията?“

Пейлин и Джоунс са двама от петимата живи членове на "Монти Пайтън". През 2013 г. петимата се събраха и заговориха за предстоящ съвместен проект. Той се случи година по-късно – и билетите за шоуто им бяха продадени точно за... 43 секунди.

"Площад Славейков"