“Hillary Clinton for President (Хилъри Клинтън президент), Доналд Тръмп е най-лошият кандидат на всички времена”, написа днес авторитетният всекидневник “Ню Йорк таймс”.

Същевременно седмици преди президентския вот в САЩ, насрочен за 8 ноември, изданието поднася извиненията си: “Във всяка нормална година на избори бихме представили и двамата кандидати с техните плюсове и минуси, но този път изборната година не е нормална.”

Заставайки зад кандидатурата на Хилъри Клинтън, “Ню Йорк таймс” се обосновава: “Нашата подкрепа се корени в респекта спрямо нейния интелект, опита й, в нейните непоколебимост и кураж, които е демонстрирала в дългата си кариера.”

Клинтън имала необходимите качества да овладее предизвикателствата, пред които САЩ са изправени, се посочва още в публикацията. Обратно – кандидатън на републиканците Доналд Тръмп правел куп обещания, но не е казал нищо конкретно нито за плановете си като държавен глава, нито за собствената си личност.

Всекидневникът обявява, че скоро ще публикува собствен коментар, в който ще обясни защо Тръмп е “най-лошият кандидат, номиниран в историята на съвременна Америка”.

“Ню Йорк таймс” признава, че целта му е да убеди все още колебаещите се да гласуват за Клинтън. Не било обаче достатъчно като аргумент в полза на Клинтън да се изброяват недостатъците на Тръмп. Категорично трябвало да се посочи защо бившата държавна секретарка (външна министърка) на САЩ е далеч по-подходяща да посрещне предизвикателствата, пред които е изправена страната в сравнение с противника й републиканец.

Нейната политическа ангажираност през годините за реално решаване на световни проблеми било категорично доказателство, че тя ще е в състояние да управлява трезво и мъдро.

“Нашата страна би трябвало да даде възможност на Хилъри Клинтън да се залови за работа”, призовава “Ню Йорк таймс”.

Изданието не изневерява на обективността си и припомня грешките на Клинтън – като държавен секретар е използвала личния си акаунт за служебна кореспонденция, като сенаторка е подкрепила американската военна интервенция в Ирак. Кандидатката на демократите за президент обаче е изложила мотивите си, а в биографичната си книга от 2002 г. се е покаяла.

Засега Клинтън води с 4 пункта пред Тръмп – 41 на сто срещу 37 на сто, сочат последните социологически проучвания.

Предизборната битка в САЩ навлиза в последната си гореща фаза.

Утре, понеделник, ще се състои първият от трите тв дебата между Хилъри Клинтън и Доналд Тръмп. Той ще бъде излъчван на живо от Лонг Айлънд, щата Ню Йорк, от 21 ч местно време, 4 ч във вторник българско.

Верен на скандалния си нрав, Тръмп се закани да покани в студиото бивша любовница на съпруга на Хилъри Бил Клинтън. Не, няма да е Моника Люински, а Дженифър Флауърс, вече на 66 години.

През 1992 г., по време на първата предизборна кампания на Бил Клинтън бившата манекенка заяви, че имала 12-годишна любовна връзка с него. Това не му попречи да влезе в Белия дом. Когато обаче гръмна аферата с Моника Люински, Флауърс отново попадна в светлината на прожекторите. През 1998 г. Бил Клинтън призна под клетва, че в миналото е имал връзка с Флауърс, но отрече интимните подробности, изнесени от нея.

А и какво общо имат забежките от миналото на Бил Клинтън с качествата на съпругата му Хилъри и с нейната амбиция да влезе в Белия дом?

За трезвомислещи на този въпрос има един единствен отговор.