Опитите с ДНК ваксина срещу "Зика" върху маймуни са успешни. Изпитанията са направени от екипа на Тед Пиърсън от Университета в Питсбърг, съобщава MedicalXpress.

Ваксината била сложена на 18 маймуни, като 17 от тях са получили имунитет срещу заразата.

Изследователите твърдят, че са готови да пристъпят към клинични изпитания и върху хора. Те се надяват, че инжекцията срещу вируса ще се окаже безопасна, като се прави уточнението, че успешният експеримент върху маймуни, не означава автоматично същото въздействие и при хората.

"Зика" се разпространява от комари, а заразата води до сериозни последици – смята се, че вирусът е най-опасен за бременни жени, тъй като предизвиква микроцефалия на бебетата.

След поставянето на ваксината в организма започват да се формират подобни на "Зика" частици. Това води до имунен отговор, синтез на антитела, способни да защитят организма от вируса. Учените отбелязват, че подобна технология е била използвана и при разработката на ДНК ваксина срещу треската „Западен Нил“.

По време на изпитанията  на шест маймуни е била сложена една доза от лекарството, а на 18 – по две. Единичната доза довела до образуване на антитела, но не предотвратила развитието на инфекцията. Двойната доза обаче успяла да защити 17 от 18 животни.

Авторите предполагат, че с новия препарат ще могат да бъдат ваксинирани и бременни жени, което ще помогне за намаляване на риска от вродени дефекти на плода. Все още не е ясно кога ще започнат изпитанията върху хора.