Кандидат-президентът на АБВ Ивайло Калфин смята, че ще има най-силното представяне, ако стигне до балотаж. На въпрос в ефира на бТВ дали ще бие ген. Румен Радев, кандидатът на БСП, по гласове, бившият вицепремиер каза:

"Аз твърдя, че на втори тур бих бил много по-силен кандидат, от който и да е от фаворитите на ГЕРБ, или генерал Радев."

Калфин уверено изброи качествата си като кандидат за държавен глава - опита му като външен, социален министър, прозрачността на работата му, и факта, че има за цел да е социален президент. На задявка с тезата в черен пиар "Гласувате за Калфин, получавате Първанов" отбеляза, че е имал несъгласия с бившия държавен глава и председател на АБВ, и  е напуснал БСП, когато Първанов стана председател.

"Два пъти през последните 25 години БСП е имало свои кандидати - единият се казва Първанов, другият - Калфин. Иначе все застават зад някой инициативен комитет, по-широка платформа", каза още той.

Калфин коментира и опита на АБВ и БСП да имат общ кандидат, като отбеляза, че неговата партия е изпълнила всички изисквания. И подчерта, че лидерката на столетницата Корнелия Нинова "излъга всички".

"Това високомерие "ние сме велики, другите трябва да тичат след нас" доведе до поредица загуби за БСП", добави кандидат-президентът.

Той заяви още, че не е обсъждал с ДПС общо участие на изборите, въпреки че с тях ще имат първи подобен разговор след БСП. 

Калфин коментира и външната политика, като заяви, че имаме "нестабилна" позиция по отношение на Русия - добрите отношения  нея не пречели на отношенията ни с Европа и НАТО. Той каза още, че не трябва да се считаме за нещо отделно от Европа.

За финал водещият разпита бившия министър за семейството му и дали жена му, която работи в ЕК, ще се прибере в България, за да бъде до него.

"Жена ми винаги е била до мен", бе категоричен Калфин.