Футболният агент Хенри Чуквума Окороджи се хвали, че можел да влияе на крайния изход или определени събития в мачове на световното в Бразилия. Африканският мениджър е записан на видео - без да знае, как обявява цифри от порядъка на 40 хиляди паунда за умишлено заработен жълт картон и 81 000 за дузпа по време на финалите.

Окороджи в момента е под прицела на британската Национална агенция за борба с престъпността (NCA), която разследва по подозрения за "черно тото" приятелския мач Нигерия - Шотландия. А във въпросния запис скаутът говори пред прикрит разследващ журналист в хотелска стая в Милано. Замесва се името на футболиста на "Лацио" и нигерийски национал Огени Онази. 

Окороджи бодро заявява, че "държи" двама футболисти на националния тим на родината си. "100 процента са мои. От вас зависи какво искате да направят - жълт картон, червен картон, дузпа...", реди агентът пред журналиста под прикритие. Следва телефонен разговор с играч на "суперорлите", но не се изрича името му. Окороджи потвърждава, че футболистът е готов да сътрудничи.

Засега от NCA казват само, че разследват случая. В последните месеци са разпитани повече от 1500 футболисти от осем европейски страни по подозрение за участие в "черно тото" - Англия, Шотландия, Финландия, Гърция, Унгария, Италия, Румъния и Словения. Имаше и арести.

Любопитно е, бе България не фигурира в този списък, а УЕФА редовно получава сигнали за симулативна игра по родните терени. И праща комисари да разследват или пък обръща внимание на БФС да проучи определени следи. До момента нищо не е излязло наяве, а всички знаят, че има "черно тото" в българския футбол...