Кой да е представителят, излъчен от съдийската колегия на Висшия съдебен съвет в Националния институт на правосъдието (НИП)?

Звучи ли ви интересен този въпрос с оглед на това, че може би дори не сте чували за втората институция - училището за кадри за съдебната система.

Още по-безсмислено става всичко, защото току-що бе избран шеф на НИП (Миглена Тачева), която си има мандат следващите 5 години. А въпросният представител в 7-членния управителен съвет ще остане само до догодина, когато пък вече няма да е член на ВСС и ще има нов вот. А учебната 2016-17 е на прага, в УС са главният прокурор, председателите на ВКС и ВАС, правосъдният министър и въобще... този редови член едва ли ще промени дори цвета на тапетите на ул. "Екзарх Йосиф".

Еталон за безмислена война.

Не така обаче мислят двата враждуващи лагера в Съвета, които миналата седмица се хванаха за гушите по въпроса. Нещо повече - проваляйки избора, прецакаха и извънредната точка в още по-извънредното събрание на Пленума на ВСС следобед в 15.30 ч на последния работен ден - сряда, насрочено защото учебната година трябва да почне.

За какво става въпрос?

При разделянето на ВСС на две всяка от колегиите трябва да излъчи един свой представител за двете вакантни бройки в 7-членния "съвет на мъдреците", който управлява НИП (досега това бяха Светла Петкова и Мария Кузманова, б.а.).

Прокурорската колегия за минути в познатия здрав дух на единомислие прати своя човек - Незабравка Стоева, която ще има около година да "управлява" като член на колективната "шапка".

Незабравка Стоева бе избрана в рамките на няколко минути за представител на прокурорската колегия.

Не така обаче стояха нещата в съдийската колегия. В отсъствието на две от дамите - Милка Итова и Мария Кузманова, които обичайно гласуват с мнозинството, прокарващо своите решения, гласовете се оказаха пат - 6:6. И така до три пъти....

Очаквано, Галя Георгиева предложи отново Светла Петкова (която в монолитната атака срещу вече бившия шеф на НИП Драгомир Йорданов, спомена аргумента, че не е направил кафене в Института, б.р.). Юлия Ковачева обаче номинира Галина Карагьозова - и двете съдийки са от хората, които най-често се противопоставят на мнозинството.

С 6 на 6 гласа избор нямаше.

Тогава самата Карагьозова прикани да се номинират други кандидати и предложи Камен Иванов, смятан измежду редиците на "бунтарите" за най-приемливият за мнозинството.

Светла Петкова обаче предложи Каролина Неделчева. Като преди това обвини опозицията, че "не я харесват, защото управата на НИП не е преизбрала доскорошния директор".

Гласовете отново се поделиха 6:6.

Заради разменените остри реплики председателстващият колегията Лозан Панов даде почивка.

На третия тур се явиха отново Светла Петкова, но срещу срещу Камен Иванов

А след почивката не мина без взаимни обвинения. В първите минути от заседанието всеки отсъстващ от двата лагера бе въпрос на живот и смърт, а се забави Калин Калпакчиев. Той обаче пристигна малко след това.

Галя Георгиева повтори предложението си за Светла Петкова. А Юлия Ковачева номинира пак Камен Иванов.

Соня Найденова прикани Иванов да бъде подкрепен, защото никой не подлагал на съмнение качествата му и способността да работи в екип. Освен това е добре да има „оптимално и приблизително равномерно разпределение на ангажиментите и правата на членовете на ВСС“, добави Найденова.

Калпакчиев призова за разум и умиротворяване:

„Не може със сила и бройки гласове да се налагат решения на инат. Не може едни и същи хора да бъдат избирани навсякъде - сменихме и представляващия ВСС преди половин година... Хайде да се обединим около Камен Иванов, а не да чакаме следващото заседание, когато ще сте 8 човека“, прикани той.

Като ми пееш, Пенке ле... Резултатът бе 6:6

И, както каза Калпакчиев - следващото заседание неусетно дойде.