Общественият съвет на Фонда за лечение на децата бързо губи членове - днес оставки подадоха Красимира Величкова от "Български дарителски форум" и журналистката от радио "Витоша" Милена Златкова. Миналата седмица пък напуснаха представителката на инициативата "Спаси, дари на..." Десислава Хурмузова и националният консултант по детска нефрология доц. Анелия Буева.

Като основна причина за оставките те посочват едноличното вземане на решения от страна на директора на Фонда проф. Владимир Пилософ и превърналите се в безсмислено бреме заседания на Обществения съвет, който според тях практически е блокиран от новото ръководство.

"На заседание гласуваме едно, после ни се предлага да гласуваме друго. В началото мислехме, че това се дължи на некомпетентност и несъзнателни грешки, сега вече става ясно, че грешките са абсолютно съзнателни”, посочи Хурмузова пред БНТ.

Според Красимира Величкова пък Общественият съвет е превърнат в "безгласен орган":

"Общественият съвет е поставен в ситуация да взима неинформирани решения, да преглъща подмяната на своя вот от ръководството на Фонда, да потвърждава административно взети решения, с които не е съгласен", каза тя в изявление.

Днес и пациентските организации "Заедно с теб" обявиха, че снемат доверието си от проф. Владимир Пилософ.

"Наблюдавайки работата от първия му ден на администратор, ние като представители на пациентите, считаме, че няма нужните качества за работа с родители на специални дечица. Още от първите изяви на проф. Пилософ в медиите в качеството му на директор, за нас беше ясно, че е неудачен избор, заради агресията, безотговорността и надменността му", пишат те в писмо до медиите.

Журналистката Мария Чернева потвърди думите на Величкова:

"Освен че протоколите от заседанията не ни се дават в нужния срок, в редките случаи, в които все пак ни изпращат протоколи, а ние настояхме тези протоколи да ни се изпращат първо в електронен вид, за да можем да ги сверим точно заради грешките, които хващахме в началото, там има драстично разминаване. Да кажем – 50% от решенията на Фонда не съответстват на това, което ние водим като бележки, а ние стриктно водим бележки от заседанията", каза тя пред БНТ.

Директорът Пилософ обаче твърди, че всичко се дава предварително за разглеждане, преди да бъде подписано:

"Който е имал някакво възражение, да го е направил. Само един от членовете на Обществения съвет го е направил. Като се има предвид, че се разглеждат по 80-90, а понякога и 100 деца, като има нещо да дойдат да го обсъдим, какво точно е сбъркано. Такова нещо няма, а само се пише до медиите, че имало подменени протоколи. Нали затова им се пращат предварително всичките протоколи, ако има някаква грешка, която установят, да го напишат. А те вместо това да направят, съобщават на медиите“.

Той твърди, че има нормално общуване с членовете на Обществения съвет, и "когато трябва, им пращам информация".

"Не, не взимам еднолично решения. Не е вярно. Да посочат кое точно е еднолично решение. Това само се приказва", защити се той.

Всички организации призовават Министерство на здравеопазването да се намеси и да направи така, че Фондът да заработи. Родители на болни деца се организират в социалните мрежи на пореден протест срещу настоящото ръководство.