"Бих казал, че от всички принцове на Астурия (тази титла носят испанските престолонаследници - б.а.) в историята този е най-добре подготвеният. Не искам да го изтъквам, защото ми е син. Можем да му имаме доверие."

Така преди близо година испанският крал Хуан Карлос се изказа за своя единствен син, престолонаследника Фелипе.

Днес Хуан Карлос обяви абдикацията си. На трона ще се възкачи неговият 46-годишен син под името Фелипе VI.
Пълното му име е Фелипе Хуан Пабло Алфонсо де Тодос лос Сантос де Борбон и де Гресия.  Той е възпитан и обучен с една-единствена цел - да стане един ден крал на Испания. Подготвян е за това още от бебе.

Той ще бъде коронясан в момент, в който доверието в испанското кралско семейство се срина до рекордно ниските в историята на страната малко над 50 на сто. Причина бяха скандалите, разтърсили кралската фамилия през последните години.

Те са свързани както с корупция и пране на пари, така и със слухове за кръшканията на Хуан Карлос.

Фелипе и майка му, кралица София, като че ли единствени останаха незасегнати от скандалите. Бъдещият крал има най-висок рейтинг в сравнение с останалите членове на височайшата фамилия. Той се ползва с доверието на 66,4 на сто, или две трети, от испанците.

Крал Хуан Карлос калява сина си още от малък. Той взема едва навършилия 13 години Фелипе със себе си в нощта на 23 февруари 1981 г. и го води в Кралския дворец в Мадрид. Синът става свидетел как баща му не отстъпва пред метежниците франкисти, опитали се да извършат военен преврат. Самият монарх става доброволно заложник за няколко часа на  превратаджиите.

Фелипе ще бъде първият в историята на Испания крал с университетско образование. Той е завършил право в Мадрид и има магистърска степен по международни отношения в университета на Джорджтаун, САЩ.

Разбира се, като престолонаследник не му се разминава военното образование. Бъдещият крал е подполковник от сухопътните и военновъздушните сили, както и капитан на бойна фрегата.

Фелипе започва да представлява Испания още от средата на 90-те г. на ХХ век. Редовно замества баща си при клетвите на новоизбраните президенти в Латинска Америка.

Прпез 1991 г. кубинският лидер Фидел Кастро се опитва да се подиграе с Фелипе. Престолонаследникът придружава крал Хуан Карлос на първата ибероамериканска среща на върха, която се провежда в Мексико. Кастро вижда Фелипе и на всеослушание пита баща му: "Този твой толкова висок син с какво се занимава. Да не е вицекрал?" "Да бъдеш престолонаследник означава да се готвиш за крал", отговаря испанският монарх.

Фелипе е забележим отдалече заради ръста си. Със своите 1,97 метра той е рекордьор в книгата "Гинес" за най-висок престолонаследник. Хуан Карлос е висок "само" 1,92 м.

Ръстът понякога създава порблеми на принц Фелипе. Така нпример той е принуден да се свива в 195-сантиметрово легло в мадридска клиника през 2007 г., докато чака там раждането на втората си дъщеря.

Летисия и Фелипе водят на училище дъщерите си София (вляво) и Леонор.

От десет години насам Фелипе е щастливо женен за бившата телевизионна журналистка Летисия Ортис (41 г.). Сватбата им разгневи най-консервативните религиозни кръгове. Причината е, че Летисия е имала краткотраен първи брак. Кралският двор в Мадрид обаче не обърна внимание на тези забележки.

От брака си Фелипе и Летисия имат две дъщери - Леонор (8 г.) и София (7 г.). След абдикацията на крал Хуан Карлос и предстоящото коронясване на Фелипе Леонор автоматично става престолонаследник и получава титлата Принцеса на Астурия.

Любопитното е обаче, че тя може да бъде изместена от тази позиция. Това може да стане в случай, че й се роди брат. Според испанската конституция престолонаследник е първата мъжка рожба на монарха. Жена става кралица само ако няма братя. Така стана крал и Фелипе, който е най-младият от трите деца на Хуан Карлос, но единствен мъж сред тях.

Крал Хуан Карлос е седнал до бъдещия монарх Фелипе, който пък държи на коленете си евентуалната
бъдеща кралица Леонор.

Сега дебатът за наследството на трона отново може да излезе на дневен ред, прогнозират запознати. Много испанци недоволстват от залегналата в закона дискриминация. Те изтъкват, че тя противоречи на конституцията, която не допуска предпочитание към нито един от двата пола.

Подобно на баща си Хуан Карлос, Фелипе поддържа близки връзки със семейството на бившия български цар и премиер Симеон Сакскобургготски. Престолонаследникът бе у нас през февруари 2006 г. заедно със съпругата си Летисия. Той откри филиал на института "Сервантес" в София в качеството си на негов патрон.