Трето социологическо изследване в рамките на няколко дни. След "Алфа рисърч" и "Екзакта" днес от "Афис" на Юрий Асланов също представиха своите данни. От близката до БСП агенция направо вече прогнозират: балотаж между кандидата на ГЕРБ и кандидата на БСП ген. Румен Радев.

Ако в близко време се стигне до парламентарни избори, една четвърт или 25% от избирателите биха гласували за ГЕРБ, 15% - за БСП, 6% за ДПС, по 3% за Реформаторския блок и сбора от партиите в Патриотичния фронт, 2% за АБВ, по 1% за "Движение 21" и "Атака", според данните на "Афис". Изследването е проведено между 16-20 септември 2016 г. Анкетирани са 1200 пълнолетни жители на столицата, областните центрове, другите градове и селата. Проучването е извършено със собствени средства на агенцията.

Изследването е извършено и финансирано от социологическата агенция "Афис", проведено в периода 16 март - 20 септември 2016 г., в което са анкетирани 1200 души.

"Иначе казано, съществени размествания при първите три партии, които биха могли евентуално да предложат нов курс на управление, не се наблюдава. Политическата ерозия обаче при РБ, Патриотите и АБВ отново биха завъртяла рулетката на малките формации", коментират от "Афис" електоралните нагласи. 

"Това е моментна картина, която не отчита резонанса от предстоящите президентски избори през ноември. На този фон и при условие, че изследването е приключено преди номинацията на кандидата на ГЕРБ и регистрацията на Пламен Орешарски като кандидат е напълно обясним сравнително високият дял на колебаещи се и негласуващи избиратели – над 60%. Въпреки че гласуването вече е задължително. Това, че гласуването е задължително за момента, е известно на 18%. Картината предстои да се проясни в началото на октомври, когато всички въпросителни около легитимните кандидати ще отпаднат. Вече е ясна обаче основната интрига: очертаващият се и неизбежен балотаж ще бъде между кандидата на ГЕРБ, който и да е той, и подкрепения от БСП Румен Радев", се казва в коментара към изследването.

Средната оценка на работата на правителството по шестобалната система (от 2 до 6) е 3,69. Практически почти същата оценка бе измерена и през май т.г. (3,83), но доверието в изпълнителната власт продължава да ерозира необратимо, макар и бавно. Средната оценка за дейността на президента Росен Плевнелиев към края на мандата му е 3,03.

Работата по отделни направления на изпълнителната власт е измерена чрез индекс на разликата между добра и лоша оценка. В 11 направления индексът заема отрицателна стойност, а в едно – усвояването на европейските фондове – положителна (+19). Най-ниски са оценките за реформите в здравеопаззването (-61%), изплащането и увеличаването на пенсиите (-60%), защитата на правата на наемните работници (-49%), борбата с корупцията и организираната престъпност (-44%), подобряване на образованието (-40%), създаването на работни места (-38%), защитата на националния бизнес (-34%) и т. н.

Едва 20% или всеки пети анкетиран би желал правителството да се запази в сегашния си състав. Всеки четвърти българин смята, че са за предпочитане предсрочните парламентарни избори, 16% вместо това биха предпочели ново правителство в рамките на сегашното Народно събрание, а 37% избират по-умерен вариант: смяна на някои министри.

Нараства общественото безпокойство и по повод на заплахите за националната сигурност, свързани с кризата с бежанците, което поддържа допълнително необратимия процес на топене на доверието в кабинета, твърдят още от "Афис".