Модният стил на обличане на първата дама на САЩ Мишел Обама стана даденост през последните години, пише АП. Но нейният гардероб все още е предмет на безкрайни обществени удивления и на дневен ред често излиза въпросът: Кой плаща тези невероятни тоалети?

Не е маловажен въпрос. Вариращият между двете крайности избор на първата дама комбинира ежедневна конфекция с направени по поръчка дрехи от топдизайнери, чиито рокли се продават за петцифрени суми.

През последните седмици г-жа Обама привличаше погледите с горско зелена рокля на Наим Кан при откриването на нова галерия за дрехи в Нюйоркския музей "Метрополитън". Блестеше в сребриста роба на "Марчеса" на вечерята на Асоциацията на кореспондентите от Белия дом. А нейният халат на цветя за чая по случай Деня на майката в Белия дом (рециклиран от предишно събитие) удари правилния тон за компанията на майки на военни.

За това трябват пари. Месец подир месец. Само тези три рокли вървят за не по-малко от $ 15 000 в магазина, без да споменаваме аксесоари като обувки и бижута.

Данъкоплатците ли плащат сметката? Не, нищо, че някои критици твърдят обратното.

Г-жа Обама? Обикновено, но не винаги.

Плаща ли цената от етикета? Едва ли. Взема ли под наем рокли от дизайнери? Не.

Плащането на гардероба на първата дама е нещо, което Белият дом не обича да коментира. Това е тема, която е тормозила президентите и техните жени от векове насам. Първите дами винаги се е очаквало да се обличат добре, но професията не идва с джобни или заплата.

Мери Тод Линкълн е трупала сметки за дрехи за десетки хиляди долари и е обмисляла продажбата на тор от Белия дом за да ги плати, според Националната библиотека на Първите дами. Тъстът на Джаки Кенеди е помогнал за финансирането на нейния гардероб от Олег Касини, за да не стане политическа отговорност на президента Джон Кенеди.

Нанси Рейгън е имала неприятности с това, че е заемала дизайнерски рокли и не винаги ги е връщала или ги е приемала като личен подарък.

В мемоарите си Лора Буш признава, че е впечатлена от огромния брой дизайнерски дрехи, които е трябвало да купи като първа дама.

Как тогава се оправя Мишел Обама, една модна икона с много по-скъп вкус от мисис Буш?

Като за начало, семейство Обама е декларирало доход от $ 481 000 през миналата година и имущество на стойност между $ 1,8 и $ 7 млн.

И както повечето хора, г-жа Обама (предимно нейният личен помощник), търси отстъпки.

Ето как Джоана Росхолм, прес секретар на първата дама, обяснява нещата:

"Мисис Обама плаща своето облекло. За официални събития от обществено или историческо значение, като държавни посещения, дрехите за първата дама могат да бъдат подарени от дизайнер и приети от името на американското правителство. След това те се съхраняват в Националния архив."

Роклята на Мишел Обама за бала на губернаторите
през 2012 г. е изложена в музея "Смитсониън".

Това спестява значителни суми на г-жа Обама, въпреки че Белият дом отказва да каже колко често са подарявани дрехи на първите дами, а Националният архив не дава информация колко костюма съхранява.

Белият дом твърди, че първата дама не взема назаем дрехи и купува повечето от облеклото си.

Дарените от дизайнери облекла включват двете рокли от церемонията по встъпване в длъжност на президента Обама на Джейсън Ву, който беше малко известен преди мисис Обама да го превърне в звезда на модния подиум. Самият Ву отказва да каже колко са стрували.

Мишел Обама и Джейсън Ву бяха заедно, когато първата рокля беше подарена на музея "Смитсониън" през март 2010 г. Тогава Първата дама каза: "Роклята, която подарявам, е шедьовър". В картотеката тя е описана като "Дар от Джейсън Ву за първата дама", хвърляйки светлина върху това, че тя е подарена от него. Белият дом не коментира.

Две други впечатляващи рокли също са дарение. Синята "Каролина Херера", която г-жа Обама носеше през февруари по време на обяда на Барак Обама с френския президент Франсоа Оланд и златно бродираната бална рокля на Наим Кан, която тя носеше на бала на гувернаторите през 2012 г. И двете сега са експонати в Музея по естествена история на "Смитсониън". Както Херера, така и Кан, отказват коментар.

Офисът на първата дама не коментира дали направените по поръчка бални рокли за другите шест държавни вечери в Белия дом са дарени. Нито колко други са подарени за събития, в които е задължително тя да се яви във висша мода.

Но носенето на подарени рокли е промяна в практиката на администрацията на Буш.

Според Анита Макбрайд, шеф на персонала на Лора Буш, докато тя е била първа дама, мисис Буш е плащала за всички дрехи, включително двете рокли за встъпване на длъжност.

Макбрайд хвали Белия дом на Обама с това, че "намира икономичен начин да осигурява невероятни дрехи на мисис Обама и тя ги използва неколкократно."

Разходите за една ушита по поръчка могат да са феноменално високи, особено ако тя е украсена подобаващо.

Нюйоркската дизайнерка Сара Филипс, която направи роклята за Хилъри Клинтън за встъпването в длъжност на президента през 1993 г. казва, че тя е струвала около $ 50 000. Комитетът по встъпване в длъжност е платил $ 10 000, а сериозната част от остатъка е бил покрит от работилницата на Филипс. Сара Филипс не си помня дали Хилъри Клинтън е платила от собствения си джоб за роклята, която стои на сайта на "Смитсониън" с описание "Дарена от Хилъри Родъм Клинтън и Президентския комитет по встъпване в длъжност".

Адвокати, които са служили на Буш и Обама казват, че са работили заедно с личния им персонал при връзките с дизайнери за да не се следи да няма нарушения на етиката и конфликт на интереси.

Но отвъд неизвестния брой на подарените дрехи на мисис Обама не е ясно и колко плаща за тези, които купува.

През 2011 г. "Вашингтон пост" написа статия за личната асистентка на  г-жа Обама Мередит Кооп, която действа от нейно име за да организира покупките, като преценява най-добрата цена и купува с отстъпка там, където има отстъпка.

ова е актуално и днес.

Но няколко дизайнери, които са осигурили дрехи за първата дама, отказват да коментират техните договорки. Но като се има предвид престижа, който идва заедно с обличането на г-жа Обама, е общоприето, че майсторите са склонни да дадат сериозна обстъпка.

Юристи на Белия дом казват, че отстъпките на първата дама са в линия с тези, които дизайнерите дават на своите топ клиенти за да не се премине границата, че им подаряват дрехите.

Пако Ъндърхил, автор на "Какво искат жените: Науката на женското пазаруване" казва, че надценката на дизайнерските стоки е астрономическа и отстъпките могат да бъдат огромни.

"Стандартно клиентите искат 40%, но дали ги получават, е друг въпрос", смята Ъндърхил.

Първите дами изпробват всякаква тактика за да намалят разходите си за обличане, включително това, че използват дрехи по няколко пъти. Например в тазгодишния чай за Деня на майката г-жа Обама използва роклята, която носи на обяд с певицата Кейти Пери през 2012 г. Тя често разделя тоалети и комбинира аксесоари за да освежи дрехите.

Но рециклирането също е свързано с рискове. В своите мемоари г-жа Буш си спомня, как отишла на интервю в тв студио и на стената видяла снимка от предишното си интервю пак в същата рокля.

"Бързо си сменихме жилетките с моята прес секретарка, за да изглежда, че имам по-богат гардероб", пише Лора Буш.