Яхтата на шефа на "Лукойл" Вагит Аликперов бе отличена с приз за най-хубава яхта на света на международното шоу в Монако. В момента тя е най-голямата в своя клас, направена от алуминий и развива скорост до 30,3 възела.

Лодката е дълга 70 метра и спечели две награди - в категориите "Най-добра нова мегаяхта" и "Най-добър вътрешен дизайн". Тя е произведена от холандската компания Хеесен за 41 месеца и е пусната на вода през декември 2013 г. След направените проби е доставена на милиардера Аликперов в началото на тази година.

Galactica Super Nova не е най-голямата в света. По този показател тя е сред 200 други събратя. Но иновационната й двигателна система я нарежда сред най-бързите на планетата, съобщава Нюз.ру.

Формата и външният дизайн са дело на бюрото Espen Oeino, което е със седалище в Монако. По данни на Форбс тази фирма е най-елитарната за "имиджа" на морски съдове. 

Вътрешното оформление е направено от Sinot Exclusive Yacht Design от Холандия. На борда на морския съд има басейн с водопад и голям пясъчен плаж. Естествено има и площадка за кацане на хеликоптери, която се трансформира в киносалон или сцена за танци под открито море.

Вагит Алекперов е на девето място в списъка на най-големите богаташи в Русия, според Форбс. Той притежава състояние от 8,9 милиарда долара.