Първото в света бебе по спорна технология с трима биологични родители се е родило в Мексико, съобщи списание "Ню сайънтист".

Момченцето, появило се на бял свят преди пет месеца в Мексико под наблюдението на екип от САЩ, е заченато благодарение на нова техника, комбинираща генетичен материал от трима души. 

Целта е била да се предотврати наследяването на сериозно генетично заболяване от майката, известно като Синдром на Лий, при което се нанасят тежки поражения на нервната система. 
Заради заболяването на съпругата мюсюлманската двойка от Йордания не можела да има здраво дете в продължение на почти 20 години. Самата майка е здрава, но две от децата ѝ починали в резултат на наследеното заболяване - едното умира на 6-годишна възраст, другото - на 8 месеца.

За да се избегне предаването на болестта на бебето от майката, специалистите са използвали въпросната техника, състояща се в отстраняването на причиняващата заболяването ДНК от майчината яйцеклетка. Здравата ДНК се прехвърля в донорска яйцеклетка, която след това се опложда. Ядрото ѝ се премахва, но остава ДНК от здравата митохондрия.

За разлика от обикновеното ДНК, което има генетична информация, която ни прави това, което сме, митохондриалното ДНК осигурява енергия за клетката и често се сравнява с батерия. Затова много учени, които работят в тази сфера, настояват, че терминът "бебе с трима родители" не е коректен, тъй като важното ДНК е от двама души. 

Новият революционен метод в медицината ще позволи на хора с редки генетични мутации да имат здрави деца, допълват изследователите. Критиците на новата техника обаче смятат, че става дума за генетични модификации при хората, някои дори казват, че учените "си играят на Господ". 

Зад първото бебе "с трима родители" стои екипът на д-р Джон Зан от клиника за фертилитет от Ню Йорк. Тъй като процедурата не е официално разрешена в САЩ, лекарите приложили революционния метод в клиника в Мексико.