Софийската градска прокуратура образува днес досъдебно производство срещу бившия ректор на Медицински университет проф. Ваньо Митев – София за престъпления по чл. 282 от НК и по чл. 219 НК. Това съобщиха от пресцентъра на институцията. 

Данните, послужили за образуване на досъдебното производство се съдържат в предварителен одитен доклад на университета, изготвен от Министерство на образованието, който е изпратен на прокуратурата. 

Скъпа кола, впечатляващи хонорари за членове на ректорското семейство, командировки в екзотични страни, едни и същи фирми, които вземат огромни суми за рекламата на университета... Управлението на бившия ректор на Медицинския университет изглежда изпълнено с множество нарушения, според одит на образователното министерство, въз основа на който Софийската градска прокуратура образува в сряда досъдебно производство срещу него

Предмет на разследване е изложеното в одита относно действията на бившия ректор на МУ-София във връзка със сключените договори за провеждане на обучение на чуждестранни студенти в центрове за предклинично обучение в Швейцария, Германия и Кипър. Функционирането и провеждането на обучение в такива центрове не е предвидено в Правилника за устройството и дейността на МУ-София, където са уредени структурата и функциите на органите на управление на отделните и обслужващи звена, и филиали на университета.

Между 2014 г. и 2016 г. Медицинският университет -София е провеждал изнесено обучение срещу заплащане в Швейцария и Кипър на 146 чуждестранни студенти, които са приети да се обучават без полагане на изпит по химия и биология, а само с тест за владеене на английски език. Това е било в нарушение на Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по „Медицина“ и „Дентална медицина“. За тези студенти е събирана такса по 1000 евро годишно, а след втората година студентите е трябвало да преминат на обучение в България, като таксата за обучение за третата и следващите години е в размер на 8000 евро.

"Налице е необосновано ниска такса за обучение на тези студенти в първите две години. Тези действия на бившия ректор са в нарушение на Закона за висшето образование и Закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор( ЗФУКПС).", се казва в съобщението от прокуратурата.

От наличните данни става ясно, че бившият ректор на Медицинския университет проф. Митев е имал командировки до екзотични дестинации като Доминиканската република, Иркутск, Чили, Оман, Хавана, Токио, Йокохама, Киото, Сеул и др. без да има реална възвращаемост за университета.

Предмет на разследването ще бъде и закупуването на лек автомобил с висока проходимост м. „Range Rover Sport 4 х4“ през 2014 г. на стойност 177 108 лв. Според одитиращите от МОН тези разходи са извършени в нарушение на ЗФУКПС и Закона за публичните финанси. 

Според доклада бившият ректор на МУ-София проф. Ваньо Митев е предприел действия по незаконосъобразно премахване на Студентски стол № 8 чрез провеждане на открита процедура на избор на изпълнител. Установено е, че този имот представлява публична държавна собственост и процедурата по премахване следва да бъде извършена след решение на Министерски съвет за обявяване на имота от публична в частна държавна собственост. Без такова решение на МС и въпреки, че областният управител на София е изразил становище в този смисъл, бившият ректор на МУ - София е предприел действия по разрушаването на студентския стол, пише в съобщението от прокуратурата.

При разследването ще бъдат изискани документите по всички сключени граждански договори за правни и IT- услуги. 

Досъдебното производство е възложено на следователи от следствения отдел на Софийска градска прокуратура. Определен е двумесечен срок за приключване на разследването, се уточнява още. 

На брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова допълни картината. Членове на семейството на бившия ректор са получавали хонорари от учебното заведение.

"Разполагаме с данни, че през 2016 г., докато все още е бил ректор, Ваньо Митев е получил от Медицинския университет, въз основата на граждански договор, сумата от 63 500 лв. Неговата съпруга и двете му дъщери също са получавали хонорар от университета", заяви тя като уточни, че сестра му също е имала сключен договор. Хонорари за значителни суми- около 62 и 53 000 лв., са получавали и бившият главен секретар на МУ и главният счетоводител на университета. Съгласно данни от поименното разписание на длъжностите във "Факултета по обществено здраве" в МУ основната работна заплата за длъжността "професор" цяла щатна бройка е 1827 лв., а за половин щатна бройка е 1825 лв., сочат още данните от одитния доклад. 

В същото време хора от администрацията и дори шофьор са получавали по-високи от професорските заплати. Ректорът е бил с основна заплата малко над 5000 лева, но бруто е получавал 8900 лева. 

Според Арнаудова над 1 млн. лв. е сумата, изплатена само за посреднически услуги, сред които са на граждански договори студенти, фирми. "Само за 2016 г., докато е бил ректор, на фирмите и студентите, които са рекламирали дейността на университета сумата възлиза на 610 487 лв. Това са само част от данните, с които разполагаме", подчерта още тя. "Смущаващи са данните, които се съдържат в този одитен доклад за това, че на студенти - едни и същи лица, засега сме установили със сигурност вината на 3-ма от тях, са заплащани по силата на граждански договори, сумата от по около 100 000 лв. годишно, затова да рекламират Медицинския университет", разясни още Арнаудова.

Проф. Ваньо Митев е ректор на Медицинския университет до април т. г. На 14 април за ректор е избрана проф. Вихра Миланова.