Решението на ръководството на България да смени кандидатурата за поста генерален секретар на ООН няма никаква връзка с Русия, заяви Мария Захарова, говорителката на Външното министерство в Москва, цитирана от ТАСС.

"Никакво отношение нямаме към това решение. Това е решение на българското ръководство. Много бих искала да се надявам, че това е суверенно решение. Но, суверенно ли е то или не суверенно, уточнете с българските власти", заяви Захарова през журналисти.

"Още щом се появиха някакви инсинуации на тема, че Москва е въвлечена в смяната на кандидата на България, ние незабавно и ясно изразихме позицията си: в подобни кулоарни или некулоарни игри - не участваме", подчерта тя.

"Опитите да се повлияе на страните при издигането на техен кандидат за поста генерален секретар на ООН са неприемливи, информациите в българската преса, че Русия може да подкрепи подобни действия са лъжа", заяви Мария Захарова на 11 септември, когато се появиха съобщения, че правителството готви смяната на Бокова с кандидатурата на Кристалина Георгиева.

Коментарът й бе в отговор на въпрос на ТАСС по повод на съобщенията в българските медии, че канцлерката Ангела Меркел била уговорила руския президент Владимир Путин да подкрепи като кандидат от България на поста генерален секретар на ООН Кристалина Георгиева вместо издигнатата по-рано от София Ирина Бокова.