Канада триумфира в турнира за Световнага купа по хокей на лед и затвърди реномето си на сила №1 в играта в последните години. "Кленовите листа" спечелиха с 2:1 срещу сборния тим на Европа в Торонто и записаха 2:0 успеха във финалната серия.

През 2014 г. отборът на Канада стана олимпийски шампион в Сочи. Последваха две световни титли - през 2015-а и 2016 г., като тази година титлата бе защитена на леда на големия съперник Русия.

Турнирът за Световната купа бе възобновен след 12 лета. Участваха домакините от родината на хокея, Русия, САЩ, Чехия, Швеция, Финландия и сборния състав на Стария континент, в който попаднаха играчи от 8 страни - Германия, Словакия, Швейцария, Дания, Австрия, Норвегия, Словения и Франция.

Във втория финален сблъсък словакът Здено Хара даде преднина на Европа в 7-ата минута. Очертаваше се победа за гостите и трети сблъсък, но канадците направиха обрат в самия край. Близо три минути преди финалната сирена Патрис Бержерон изравни. Последва 2-минутно наказание за Канада, но европейците не се възлозваха от числения си превес. 

44 секунди преди края Брад Марчан вдигна залата на крака - 2:1 за канадците и поредна титла.

Капитанът на тима Сидни Кросби стана най-резултатен играч с 10 точки (три гола и седем асистенции) и бе определен за най-полезен играч в турнира. Канада триумфира и в предишната надпревара за Световната купа през 2004 г.