„Доверието, с което Реформаторският блок издига кандидатурата ми за президент, не е под условие, няма ограничения, нямам скрити началници", каза кандидатът за президент Трайчо Трайков пред Третото национално събрание на Движение България на гражданите във Варна, предаде пресцентърът на Реформаторския блок.

"Това изключително ме улеснява и ме прави свободен, а оттам и силен“, е заявил Трайков в речта си.

Точно с това той обясни защо ГЕРБ изпитва големи затруднения с номинацията си.

„Просто никой от кандидатите не приема охотно да излъчи на обществен показ - на поста държавен глава - подчинената си позиция. Подчинена на партията му и на лидера на партията ГЕРБ. Аз не съм в тази позиция и ще бъда отговорен само към българския народ“.

Трайков е благодарил на ръководството на ДБГ, членовете и симпатизантите на партията за доверието към него и към ген. Събев.

"Реформаторският блок е дал да се разбере, че държи на дългосрочни и смислени инвестиции в образованието и краткосрочни и енергични действия спрямо съдебната реформа и битката с корупцията, където ДБГ има своя принос. Затова казвам, че за нас промяната не е общо понятие, а ние влагаме в него интелигентно управление, в комбинация със здрав политически гръбнак“.

Трайчо Трайков е казал още в речта си, че България ще стане нормална държава, когато хората спрат да говорят за „времето на Костов“, „времето на Станишев“, „времето на Борисов“ и започнат да определят периодите от историята ни с изрази, като „по време на приватизацията“, „след като влязохме в НАТО“, „по време на голямата образователна реформа“, „по време на войната с корупцията“.

"Тогава нещата ще са дошли на мястото си, защото ще е ясно, че ни съдят по делата, а не по симпатиите към един или друг. Така си представям работата в политиката".

Преди това кандидатът за президент на Реформаторския блок коментира в интервю пред Радио Варна, че патриотизъм не е да вееш руски знамена и да тъпчеш европейското.

"Който и да е кандидатът на ГЕРБ, той ще бъде функция на лидера на ГЕРБ. Как ще се чувства и с какво достойнство ще е човек, който е обречен да бъде президент само в един мандат, ако случайно бъде избран, защото за следващия Борисов каза, че той ще се кандидатира", е попитал Трайков.

От младежите на ДБГ той получи подарък – детска дрешка с надпис „Тати президент“, предназначена за родилата се в четвъртък дъщеря на Трайков Карина.