С кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН България прави прагматичен и геополитически избор. Това пише швейцарското издание Le Temps.

„С население от малко над 7 милиона, България се намира в парадоксалната ситуация да има две номинации за наследник на Бан Ки-мун. Ирина Бокова, шеф на ЮНЕСКО, има симпатиите на Русия, Китай и част от Латинска Америка. Докато зам.-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева се ползва от ентусиазираната подкрепа на Стара Европа и най-вече Германия”, се казва в материала.

Бокова и Георгиева са с идеален профил – жени, от Източна Европа, съответно на 64 и 63 години, но в същото време българите са яростно разделени между двете, а ситуацията в страната е „политическа психодрама”, отбелязва Les Temps в статията под заглавие „България вече има двама кандидати за наследник на Бан Ки-мун”.

Цитиран е португалският президент Марселу Рибелу ди Соза, който е изненадан от издигането на Кристалина Георгиева.

„Това е все едно да се провежда маратон и на 100 метра от финала да се появи нов конкурент и да спечели състезанието”, казва Ди Соза.

Швейцарската медия обяснява думите му с факта, че неговият сънародник Антонио Гутереш засега е основен претендент за най-висшия пост в ООН.

Les Temps припомня, че българското правителство e оттеглило подкрепата си за Бокова, след като се е класирала шеста от девет кадидати на последното гласуване. И отбелязва, че засега тя остава в надпреварата като индивидуален кадидат. Изданието пише, че най-възмутени от рокадата са били в политическия лагер, от който идва Бокова – българските социалисти, които са наследници на комунистическата партия на Тодор Живков.

Споменава се, че Ирина Бокова е дъщеря на главния редактор на „българската „Правда” (бел. ред. – баща й Георги Боков е начело на в. „Работническо дело” от 1958 г. до средата на 70-те г.) и, че притежава имоти в Париж, Ню Йорк и Лондон.

За много българи Ирина Бокова е символ на способността за адаптация на старата комунистическа номенклатура, докато подкрепата за еврокомисар Кристалина Георгиева е цивилизационен избор, подчертава Le Temps. Не било ясно обаче как Георгиева ще успее да убеди Русия да гласува за нея предвид санкциите, които Европейската комисия наложи на Москва след анексирането на Крим.

Следващото гласуване ще бъде на 5 октомври.