В следващите месеци се задава голямо изразходване на държавни пари и евросредства, след като правителството изостава сериозно с планираните разходи за 2016 г. Това става ясно от доклад за изпълнението на бюджета, публикуван от Министерството на финансите.

Към края на август отчетените разходи в консолидирания бюджет са 19,7 млрд. лв. А предварителните данни към края на септември показват, че сумата достига 22,3 млрд. лв. или 64,1% от годишния разчет. За същия период на миналата година разходите бяха 23,5 млрд. лв.

За цялата 2016 г. правителството е заложило 34,8 млрд. лв. консолидирани разходи, включително вноската на България в Европейския съюз (досега сме внесли 611,5 млн. лв. в бюджета на ЕС). Ако от тях се извадят разпределените до края на септември 22,3 млрд. лв., остават още 12,5 млрд. лв. от годишния план.

Основна причина за забавянето е бавното усвояване на европейските фондове през настоящия програмен период.

„По-ниското усвояване на разходите през първите осем месеца на годината е свързано преди всичко със забавяне при някои капиталови разходи (основно по сметките за средства от ЕС). Това се дължи от една страна на ниското усвояване през началния етап на изпълнение на проектите по новия програмен период 2014-2020 г., и от друга – на изместване на голяма част от капиталовите разходи в последното тримесечие на годината, поради технологични и процедурни фактори”, обясняват от финансовото министерство.

Не е изключено част от планираните за 2016 г. разходи да не бъдат извършени до края на годината и да останат за първите месеци на 2017 г.

Забавянето на харчовете е причината в бюджета да бъде отчетен голям излишък от 3,39 млрд. лв. към края на септември т.г. - 3,8% от прогнозния брутен вътрешен продукт. За сравнение, което в случая не е меродавно, от януари до септември 2015 г. натрупаният излишък беше 633 млн. лв.

Продължава и добрата събираемост в бюджет 2016. За първите девет месеца консолидираните приходи и помощи са общо 25,69 млрд. лв., което е 1,53 млрд. лв. повече спрямо същия период на 2015 г. Ръстът се дължи главно на по-високите данъчни и неданъчни приходи, като увеличение има и при ДДС, и при акцизите, и при преките налози.

Фискалният резерв запазва ниво от 14,5 млрд. лв. към 31 август 2016 г.