В резултат на несъобразени изкопни дейности на строителни фирми за първите осем месеца на 2016 г. без ток са останали 627 000 клиенти на ЧЕЗ за общо 704 часа. Това съобщиха от пресцентъра на дружеството, което държи електроразпределението в Западна България.

Кабели на компанията са били скъсани 385 пъти заради строители, което е довело до неудобства за гражданите и непредвидени разходи за отстраняване на щетите.

Клуб Z научи, че в последните седмици на няколко пъти е спирал тока в Българския Лувър, както е известна новата сграда „Квадрат 500” на Националната галерия. Причината – събарянето на кино „Сердика” и стария хотел със същото име, които се намират от другата страна на бул. „Васил Левски”. На мястото им ще бъде изграден хотел от луксозната верига „Хаят”.

Общо 3680 пъти е прекъснало електрозахранването в Западна България за същия период заради намеса на трети страни.
Сто и девет хиляди клиенти на ЧЕЗ са били без ток сумарно 1818 часа заради повреди в съоръжения, които не са собственост на дружеството.

„Периодично извършваме проверки на чуждите съоръжения и издаваме предписания при неизправности. Въпреки това проблеми в тези съоръжения редовно водят до аварии, поради липса на собствен обслужващ персонал и грижи. Призоваваме собствениците на енергийни обекти да ги поддържат в изрядно състояние“, каза Васил Василев, директор „Експлоатация и поддържане“ в „ЧЕЗ Разпределение България”.

За първите осем месеца на 2016 г. в резултат на кражби на инфраструктура електрозахранването в Западна България е прекъснало 150 пъти. Това е причината без ток да са били 276 хиляди потребители за общо 326 часа. ЧЕЗ апелира за силна обществена нетърпимост към посегателствата над електроенергийни съоръжения.