Харесва ли ви тази България?

Вече имате кандидат на ГЕР.Б. Много ще ѝ бъде трудно на Цецка Цачева. Вероятно отговаря на изискванията да се харесва в ляво, да работи за статуквото (Пеевски) и да е приемлива и за националистите.

Но.... 

Първо, само преди няколко седмици тя категорично отказа да се кандидатира за президент. Доверие с нацията и избирателите не се гради така. Ако веднъж е подвела хората, следващия път няма гаранция, че няма да го стори.

Второ, ще ѝ припомнят всички гафове, които е направила. Някои от тях са безобидни, но някои са същностни, разкриват ценностна система - като този за разликата между обикновените хора и депутатите /почивките.

Трето, от всички други възможности на ГЕРБ тя като, че ли има най-слаба лична харизма. Говори скучно, наизуст, без емоция. Просто никога не ѝ се е налагало да се бори и състезава, да печели избори. А този е мажоритарен. Вози се на машината на Цветанов. 

Със сигурност ще я има и въздишката на разочарованието, че след 25 години преход ни предлагат за държавен глава член на БКП и партиен секретар. Не зная каква лустрация правиха, какви досиета разкриваха, но нещата са такива.

Да не мислите, че в партийните организации и партийните секретари не е имало доноси, прекършени съдби и т. н. Питайте родителите си. 

Цецка Цачева ще бъде за Борисов това, което е Медведев за Путин.

Забравете да си позволява изказвания като Плевнелиев. Вие ще чакате да заеме позиция, тя ще съгласува и изчаква, докато всички други са сторили това. За да не рискува. Особено по темата Русия. 
Но не можете да я вините - тя е типичен продукт на системата ГЕРБ - и като генезис, и като технология, и като цел на съществуване.

Коментарът е от личния профил на Илиян Василев във Фейсбук. Заглавието е на редакцията