ГЕРБ иска тотален контрол върху всички институции, включително и президентската, а това е проблем за България от гледна точка на международната ситуация. Това заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев в ефира на бТВ тази сутрин.

"Путин обяви, че излиза от ядреното разоръжаване, ако НАТО не се върне до (състоянието си от) 2000 година, тоест България да напусне НАТО, да загуби всички гаранции за националната си сигурност. Ден по-рано господин Ердоган заяви претенции към границите. В тази ситуация отговорността на управлението е много далеч от това Цветанов и Борисов да си покажат мускулите и да си разменят часовниците. На всички е ясно, че г-жа Цачева няма нужните качества", заяви той.

Кънев поясни, че има прекрасно мнение за Цачева и че тя е един от най-умерените представители на управляващата партия. Според него обаче тя по никакъв начин не се е показала като десен кандидат или някой, който може да се възпротиви на партийната линия.

"Аз съм водил лични разговори с г-жа Цачева, в които е давала подкрепа на Христо Иванов за съдебната реформа, и остро е критикувала договорките на Цветанов с ДПС, които попречиха тя да се случи. Но какво й натисна пръста? След това тя отиде в Китай и каза, че съдебната реформа е завършена", обясни той.

Според него Борисов с яд говори за факта, че президентът трябва да стане безпартиен и безпристрастен след като бъде избран.

"Той търси да не повтори грешката с Плевнелиев, който беше безпартиен преди 5 години", каза Кънев и обясни методите на ГЕРБ: "Те се назначават на партиен принцип и се държат в партийно подчинение. Тя партията е била държавата преди 1989 година, и съвсем ясно е желанието партията да е държавата и днес."

Кънев описа Борисов като "пумпал", който иска да угоди на всички, и даде пример с изказаната от премиера подкрепа за даване на визи на турците, което според него е против интересите на България.

И заяви, че ще гласува на балотаж за Цачева, ако срещу нея е Митьо Пищова. Изтъкна, и че сега на вота има вариант и да не подкрепиш никого.

"След кандидатурата на Цачева на терена на България има само един ясно израз е десен, реформаторски кандидат, който говори няколко чужди езика. Всички казват - ама те решенията се взимат на български, и в чужбина може да се ползва преводач. Но не могат да се четат с преводач английски, немски, френски книги…, а за да разбираш от международна политика само български и руски не стигат - обясни председателят на ДСБ. - Трайков е най-младият, най-добре подготвеният, най-добре изглеждащият."

Според него Цачева по всяка вероятност ще е именно срещу Трайков, и тогава срещу нея ще се обедини дясното.