Кристалина Георгиева е отказала на други държави да я номинират за генерален секретар на ООН. Това стана ясно от нейно интервю пред Нова тв.

„Имаше други страни, които казваха „Ти можеш да бъдеш сериозен кандидат за региона. Защо не помислим за това ние да те номинираме?”  и винаги съм отговаряла много простичка, че съм българка, обичам моята страна и ако България ме покани за свой кандидат, ще го приема сериозно“, каза Георгиева.

Тя е доволна от вчерашното си представяне в ООН и смята, че е успяла да покаже „коя съм, какво мога и защо съм кандидат“.

„Времето, когато г-н Борисов се обърна към мен да ме покани, беше след като пет пъти са гласувани сегашните кандидати. Моето мислене е, че ако моята страна има нужда от мен, мое задължение е да се отзова“, добави еврокомисарката.

Приела поканата, защото била съгласна с премиера Борисов, че когато водещият кандидат не е от източноевропейската група (Антониу Гутереш – б.р.), трябва да има промяна.

„Има вече три страни, които официално пратиха писма в подкрепа на моята кандидатура. Това, което мен лично ме трогна и ме поощри да участвам, е че двамата кандидати от Източна Европа, които се оттеглиха от надпреварата, публично изявиха подкрепа за мен”, заяви още Кристалина Георгиева.