Мария Шарапова удържа частична победа при обжалване на наказанието си в Арбитражния спортен съд в Лозана и ще се завърне на корта на 26 април 2017 г. Първоначално санкцията от Международната федерация по тенис за употребата на препарата мелдоний бе 2 години. По силата й правата на Маша щяха да бъдат възстановени едва през 2018 г.

Така Шарапова ще пропусне "Аустрелиън оупън", но ще е на линия за Откритото първенство на Франция.

"Мария Шарапова може да играе тенис отново след 26 април. Щастливи сме, е че наказанието й беше намалено, защото тя е чиста спортистка. Само от нея зависи дали ще се върне на същото ниво, но аз мисля, че тя има сили да го направи", каза президентът на руската федерация ппо тенис Шамил Тарпищев.

Маша не е излизала на корта официално от януари заради положителна допинг проба на Откритото първенство на Австралия. Правата й бяха спрени малко след това, а тенисистката се оправда, че не е знаела, че мелдоният е попаднал в забранената листа от 1 януари 2016 г. Освен това тя обяви, че го е вземала от дете - по предписание на лекар.

Най-оптимистичните прогнози за намаляване на наказанието бяха за 6 или 9 месеца, но и при това положение спортистката може да въздъхне с облекчение.