Реформаторският блок е засипал Централната избирателна комисия (ЦИК) с жалби за неотразени преференции за водачката в листата за евровота - Меглена Кунева, и с искания за повторно преброяване на бюлетините в общо 87 секции.

Това е видно от регистъра с жалбите, публикуван на сайта на ЦИК. 

Както Клуб Z писа, още в изборната нощ бе ясно, че вторият в листата - евродепутатът Светослав Малинов е изместил председателката на Движение "България на гражданите" от първото място.

По-късно официалните резултати показаха, че преференция за Кунева са отбелязали 21 306 души, гласували за реформаторите, а за Малинов - 39 173. Разликата е 17 867 гласа в полза на настоящия евродепутат.

Няколко дни след вота в ЦИК постъпват жалби от представител на сините за непреброени и невписани в протоколите преференции за Кунева. Според реформаторите става въпрос за десетки Секционни избирателни комисии (СИК) в Софийско, Варненско, Старозагорско, Ямболско, Хасковско.

Първата жалба е от 27 май, два дни след вота. С нея се иска повторно преброяване на бюлетините в 14 секции в столичния район "Красно село" и 9 в "Младост", както и в една в Димитровград, 29 МИР Хасково. Мотивът:

"На основание на свидетелства на представителите на Реформаторския блок в секционни избирателни комисии в София, членовете и представителите на СИК-овете са отказвали преброяването и вписването в протоколите на преференциалните гласове, отбелязани за водача на листата - г-жа Меглена Кунева".

Според реформаторите "основният мотив за това е погрешното схващане, че гласовете, които не са отбелязани преференциално за другите кандидати, отиват автоматично при водача и поради това не е необходимо те да бъдат вписвани. В много от протоколите са отбелязани "0" при положение, че водачът на листата има преференциални гласове в своя полза в съответната секция".

8 в София, 2 в Раднево, 1 в Ямбол, 8 във Велико Търново, 3 в Елена, 1 в Златарица, 8 в Павликени, 7 в Полски Тръмбеш, 6 в Свищов, 3 в Стражица, 1 в Сухиндол, цели 16 в Горна Оряховица и 8 в Лясковец. 

И двете жалби ЦИК е оставила без уважение с мотива, че след извършена проверка се е установило, че в протоколи от посочените секции е имало отбелязани преференции за Меглена Кунева.

Ще обжалват ли реформаторите решененията пред Върховния административен съд, все още не е ясно.