Скандалът между напусналите Обществения съвет на Фонда за лечение на деца и неговото ръководство се разраства. Първо, напусналите дадоха пресконференция, на която изнесоха тежки данни за работата на Фонда, след това проф. Владимир Пилософ реши на извънреден брифинг да отговори на обвиненията. Пред министерството на здравеопазването имаше протест на родители на болни деца, а тези, които не можеха да присъстват бяха призовани да декларират несъгласието си с действията на ръководството на Фонда с писма до медиите. На редакционната поща на Клуб Z пристигнаха десетки подобни декларации. Протестът настоява за незабавна оставка на проф. Пилософ, както и за цялостна проверка на свършеното от новото ръководство на Фонда от април 2016 г. до момента. (Пълния текст на декларацията с исканията може да видите в края на текста).

Напусналите Обществения съвет: Правят се системни и тенденциозни грешки

Петима от членовете на Обществения съвет към Фонда го напуснаха и днес дадоха изявление пред медиите малко преди протеста. Те изнесоха данни, които се разминават с данните на здравното министерство. Според тях протоколите от заседанията на Обществения съвет са пълни с грешки, което на практика подменя решенията на Съвета.

Те дадоха пример – 20 деца са вписани като отложени, а те са одобрени за лечение. Други 6 също са вписани като отказ, а са одобрени.  Според хората, напуснали Обществения съвет, това са системни и тенденциозни грешки.

Те твърдят, че често на заседанията не са давани напълно комплектовани досиета на деца, което не им дава увереността, че се вземат правилните решения за лечение.

Напусналите членове обвиняват Пилософ, че не се справя и не успява да събере в срок необходимите становища на лекарите и оферти на болниците.

Всички данни ще бъдат предадени на парламента, премиера и Сметната палата, стана ясно още на пресконференцията.

Има 216 неокомплектовани досиета на деца, които чакат лечение, казаха напусналите Съвета. "Проф. Пилософ не може в срок да си изиска становищата от експертите, дава ни ги в този вид, за да мине през Обществения съвет и да спази правилника. Ние връщаме документите и вината остава в Обществения съвет“, обясниха те.

Един от конкретните примери - предоставен е случай на дете, което се нуждае от лечение в чужбина без становище на един от експертите. На базата на предоставените документи членовете на ОС не са приели случая да бъде финансиран.

След като родителите са се свързали и са предоставили подписан и подпечатан документ от лекар, че е неотложно лечението (документ, който не е бил в комплекта, предоставен на Фонда по този случай) проф. Пилософ отново е изпратил за разглеждане документите на детето вече с експертизата. На базата на по-пълната информация и в нарушение с правилата на Фонда, защото не може повторно разглеждане на един и същи казус, е имало положително становище за това дете, разказаха от Обществения съвет.

До края на юни 59 случая на деца са били само с едно становище, което е непълна информация. 

Според правилата, поради липса на информация, членовете на Съвета връщат тези случаи, за да се допълни комплекта на документи. От Фонда обясняват на родителите, които чакат да спасят живота на децата си, че Съветът е върнал случая, без да казват защо.

"Общо 212 случаи на деца сме разгледали с по едно становище от 20 април до днес. Да, по правилник нямаме право да гласуваме, но ако не бяхме гласували, 212 деца щяха да чакат", разказаха представители на Обществения съвет.

"Същото е и за децата без оферти - 30 деца са подадени за това време. Гласуваме, защото децата не могат да чакат", отговориха на обвиненията от министерството на здравеопазването от Съвета.

От Обществения съвет разказаха, че като запитали председателя на фонда проф. Владимир Пилософ защо подават неокомплектовани заявления, неговият отговор бил: "Да си вържа гащите". Той обяснил, че спазвайки сроковете подава някакви документи за обсъждане в Съвета. Членовете на Съвета, понеже нямат всички становища, не могат да вземат решение и връщат случая на Фонда. "Той спазва процедури, децата изобщо не са на дневен ред", възмущават се членове на гражданското общество във Фонда.

Ако няма Обществения съвет, няма да има прозрачност и няма да знаем къде отиват парите за лечение на деца, обясниха членовете на Съвета.

Отговорът на проф. Пилософ: Железните правила пречат някому

Два часа след тази пресконференция в БТА в министерството на здравеопазването директорът на Фонда проф. Владимир Пилософ и заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков дадоха извънредна пресконференция по темата.

Директорът на Фонда за лечение на деца проф. Владимир Пилософ обяви пред журналисти, че няма подмяна на решения на Обществения съвет. 

Всички протоколи са били изпращани на Съвета по приет ред, но досега членовете му не реагирали, допълни той. Самият обясеннията му протокол от предишно заседание се подписвал на следващо заседание и това било прието от самия Обществен съвет. Масовото напускане на членове на ОС проф. Пилософ обясни така: "На някои от тях изчиташе мандатът".

Фондът ще продължи да работи с пълно темпо, добави той. Децата, лекувани в чужбина през последните години и сега не се различавали като брой.

"Железните правила, които са създадени в момента, някому очевидно пречат", предположи професорът.

Той посочи, че откакто е директор на Фонда, девет деца са починали след лечение в чужбина. Медицината в чужбина не е панацея, аргументира се той. 

Той отрече да има забавени плащания към клиники в чужбина. Плащанията се извършвали своевременно, по установен ред.

Миналата година е имало близо 20 жалби срещу работата на фонда, сега има 15, като голяма част от тях се дължат на получено отрицателно становище за лечение, реши да даде пример за ефикасността на Фонда проф. Пилософ.

Според справка от Фонда за лечение на деца през 2015 са разгледани 1575 заявления.

От април т. г. до сега са разгледани 870 заявления, от които са одобрени 104 за лечение в чужбина, 545 - за лечение в България, 71 са отказите, а 148 са становищата за допълнително разяснение.

Текстът на декларациите, на хората, които подрепят протеста срещу ръководството на Фонда за лечение на деца.

Подкрепям Протеста срещу ръководството на Център "Фонд за лечение на деца".
Настояваме:
- За незабавна оставка на настоящия директор проф. Владимир Пилософ;
- За гаранция от страна на Министерството на здравеопазването, че всички чакащи подпомагане ще бъдат разгледани в посочения от Правилника срок от датата на подаване на заявлението, а вече забавените ще получат решението и/или лечението си до една седмица, считано от днес;
- За незабавна проверка на цялостната дейност на администрацията на ЦФЛД от 21.04.2016г. до момента;
- За незабавна отмяна на приетите на 30. 08. 2016г. промени в Правилника;
- За създаване на работна група с участието на излъчени от нас представители, граждански и дарителски организации, която да упражни контрол над провеждащата се пр оверка, да преразгледа необходимите промени в правилника и да подпомогне дейността на администрацията за определен период, до стабилизиране на институцията;
- За провеждане на конкурс за директор на Фонда, с изготвени от работната група и предварително оповестени публично критерии.

Правата на българските деца да получат лечение от най-ви сокия достижим стандарт са защитени в редица нормативни документи от национален и наднационален характер. Искаме тези права да бъдат осъществени на практика!