Очертава се дилема: или ГЕРБ иска да бие „на всяка цена“, доказвайки, че няма значение кого кандидатира, или съзнателно върви към загуба, за да провокира предсрочни избори и нова политическа конфигурация.

Подобно прогноза се прави в месечния политически анализ на института "Иван Хаджийски", след като управляващата партия обяви кандидата си за президент - Цецка Цачева. 

Тя е компромисна фигура, като нейният избор дава шанс на кандидата на Реформаторския блок Трайчо Трайков, твърдят от института.

"Многоочакваният кандидат на ГЕРБ Цецка Цачева е до голяма степен компромисна фигура. Известно е, че тя не принадлежи нито на кръга около Цветанов, нито на „прозападните“ среди в ГЕРБ", се казва в анализа.

Заедно с това не може да се каже, че тя се ползва с особено висока обществена популярност. И най-преданите й фенове не биха могли да твърдят, че излъчва харизма.

Според доклада "с Цачева ГЕРБ рискува самозатваряне в собствения твърд електорат, далеч от по-широка дясна, патриотична или социална периферия".

Не бивало обаче да се подценява силата на „изборната машина“ на партията, нито евентуалното „рамо“ за балотажа от други партии.

Номинацията на Цецка Цачева увеличава шансовете на Трайчо Трайков – тя няма как да вдъхнови много реформаторски настроени избиратели, смятат от "Иван Хаджийски".

От това можело да спечели и ген. Ручен Радев, кандидатът на БСП. Срещу него се действало "като по учебник": размиване на вота между многото „леви“, недоверие в потенциала му да стигне до балотаж, отнета възможност за антисистемност – за сметка на Веселин Марешки, вкарване в обяснителен режим - заради Орешарски.

В анализа се отчита и рекордният брой леви кандидати – бивши министри или депутати от БСП.

"Това прилича на „война за наследството на БСП“. Очертава се вариант "всички срещу БСП“. След кандидатурата на Цачева предстои да се разбере дали е възможно това да се обърне във „всички срещу ГЕРБ“, пишат от института.

Каква е играта на ДПС?

"Големият въпрос даже не е дали Орешарски е оръдието и колко гласа ще вземе. Големият въпрос е кой може да бъде по-полезен на ДПС в опита им за преутвърждаване: ГЕРБ или БСП. Към управляващите водят и икономически нишки, и надежда през тях да бъде „укротен“ Местан. Към БСП води желанието на ДПС да е балансьор и да спре бизнес експанзията на ГЕРБ към общините на ДПС. В краткосрочен план ГЕРБ е по-изгодната опция. Но в стратегически план ДПС има нужда от по-силна БСП – за да има въобще между кого да балансира", се казва в анализа.

"Разбира се, ако междувременно ГЕРБ и БСП не намерят полза един в друг. Всичко това днес прилича на теория на конспирацията. А утре?"

Обединените патриоти били обявили програма-максимум: отстраняване на БСП от втората позиция в президентската битка. Продължаващото участие на ПФ във властта обаче можело да се окаже бариера пред претенциите на националистите да изразяват промяната.