Португалецът Антониу Гутереш е новият генерален секретар на ООН, стана ясно днес. Той победи 8 съперници, сред които две българки - Ирина Бокова и Кристалина Георгиева.

За бившия премиер на Португалия гласуваха 13 от общо 15 постоянни представители на страните членки на Съвета за сигурност. Само две бюлетини са били "без мнение". Това означава, че нито една от имащите право на вето страни не се е възползвала от него - най-важното всъщност за кандидата.

Ето как изглежда финалното класиране:

Днес бе първото явно гласуване. Гутереш спечели убедително и всичките пет тайни вота.

Очаква се официалният вот на Съвета за сигурност на ООН, който трябва само да легитимира взетото на практика решение, да бъде утре в Ню Йорк в 17 ч българско време. След това гласуване трябва да се проведе и в 193-членното Общо събрание на ООН.

Второ място си поделят бившият сръбски външен министър Вук Йеремич и настоящият дипломат номер 1 на Словакия Мирослав Лайчак. И двамата събират по 7 "окуражаващи" гласа, 6 "обезкуражаващи" и 2 "без мнение".

Ирина Бокова се представи доста по-добре от Кристалина Георгиева и зае четвърто място. А Георгиева остана осма. Бокова е и най-добре представилата се жена.

Ето и таблица, която показва кой е наложил вето върху кандидатите, дело на Ройтерс:

Пет държави са подкрепили Георгиева, която се включи в последния момент. Но осем са били против нея, като две от имащите право на вето са го наложили. Две страни са били "без мнение". 

Бокова пък получава 7 "окуражаващи" гласа и също толкова "обезкуражаващи". И срещу нея има наложено два пъти вето. Само една страна е "без мнение" за генералния директор на ЮНЕСКО.

Българският еврокомисар почти мигновено честити очакваната победа на Гутереш чрез Туитър:

 

След днешния вот руският представител Виталий Чуркин също обяви португалеца за ясен фаворит.

 

Процедурата

Явното гласуване се извършва с два вида бюлетини.

Право на вето в ООН имат единствено петте постоянни членки на Съвета за сигурност - САЩ, Великобритания, Франция, Русия и Китай. Те получават червени бюлетини. Другите бюлетини са за непостоянните членки, които са 10 на брой и влизат в Съвета на ротационен принцип.

И на двата вида бюлетини са дадени три варианта - "окуражаващ", "обезкуражаващ" и "без мнение".

За да бъде избран новият генерален секретар на ООН, той трябва да е събрал най-малко девет гласа в своя полза и срещу него да няма наложено нито едно вето. Въздържането от страна на постоянна членка не е проблем за кандидата.

 

Как се представи досега Ирина Бокова

До този момент представителите на страните членки на Съвета за сигурност проведоха 5 тайни гласувания. Кандидатите получават един от следните три вида гласове - "окуражаващ", "обезкуражаващ" и "без мнение". Не се огласява обаче кой как е гласувал.

Ирина Бокова бе единственият български кандидат на тези гласувания. Тя се класира два пъти трета и два пъти пета, а при последния таен вот бе шеста. При това при най-слабото си представяне тя бе изпреварена от друга жена - аржентинката Сусана Малкора.

Заради представянето на Бокова под очакванията правителството на Бойко Борисов реши да оттегли нейната кандидатура и да я замени с тази на евроксомисарката Кристалина Георгиева. Оказа се обаче, че механизъм за оттегляне няма.

Самата Бокова също не пожела да се откаже. И по тази причина днес България се яви с две кандидатки за поста генерален секретар на ООН.