Соня Каникова разговаря за телевизия BiT с Ричард Гоуън, експерт от Центъра за международно сътрудничество в Ню Йорк. Той е специализирал по въпроси, свързани с ООН. Мнението му се цитира от водещи световни медии като Би Би Си, Си Ен Ен, "Таймс", "Политико" и главни национални медии в Западна Европа.

 

В предишни разговори за български медии обсъждахме потенциално включване на Кристалина Георгиева в надпреварата за поста генерален секретар на ООН. Никога обаче не сме обсъждали сценарий, в който в надпреварата остава и първоначално номинираната от България Ирина Бокова. Как изглежда тази ситуация погледната отстрани?

Мисля, че изглежда зле за Бокова. Изглежда сякаш тя вече не участва, за да спечели, а за да препъне Георгиева. Очевидно трайната вражда между двете кандидатки продължава. Повечето дипломати в ООН вярват, че шансовете на Бокова са много ограничени, но фактът, че тя остава в надпреварата, усложнява нещата за Георгиева.

Трябва ли да се оттегли Ирина Бокова, какви мнения чувате?

Мисля, че за нея ще е разумно да се оттегли с достойнство, сега. В предстоящото гласуване тя вероятно ще получи отрицателни гласове от членки на Съвета за сигурност с право на вето. Смятам, че в този момент за нея е по-добре да се оттегли. Разбира се, това ще е разочароващ момент за нея след една продължителна и на практика много професионално проведена кампания. Но кампанията й не води до добър резултат, и понякога е по-добре да не се допускат повече загуби и да се оттеглиш.

Кристалина Георгиева се включва късно като кандидат. Как се отразява това върху шансовете й? Как беше прието нейното представяне пред Общото събрание в понеделник и в каква позиция я поставя то?

Според мен реакцията към отговорите й пред Общото събрание е много положителна. Ясно беше, че е добре подготвена, тече и силна кампания в нейна полза. Тя стартира късно, но добре. Но сред дипломатите има и недоволство от бъркотията с двете български кандидатки. Аз чух оплаквания от дипломати, които не са от Запада, че Европейският съюз се опитва да наложи Георгиева на ООН. Нейните шансове не са много ясни в този момент. Не е ясно също ще я приеме ли Русия или не. Не е ясно дали непостоянни членки на Съвета за сигурност като Венецуела или Ангола ще гласуват положително за нея в предстоящия кръг. 

Да поговорим за ефекта на Георгиева върху останалите кандидати – как ще се отрази нейното участие най-вече върху водещия Гутереш, и върху двамата източноевропейци Йеремич и Лайчак?

Не смятам, че нейното включване ще има голям ефект върху кандидатите, които не са на върха, като Лайчак и Йеремич. Големият въпрос е дали тя ще привлече някои от гласовете на Гутереш, или членките на Съвета за сигурност ще се обединят около Гутереш. В Ню Йорк има нагласа, че той участва в една продължителна битка и заслужава подкрепа защото е в надпреварата от самото начало. Има дипломати, които са на мнение, че Гутереш вече е доказал, че заслужава поста, а от страна на Георгиева е донякъде непочтено да го застрашава в последния момент. Но тя е един очевидно компетентен кандидат. Към нея имаше силен интерес още преди да се включи. Не е невъзможно да успее да привлече някои от гласовете на Гутереш. Чуваме, че Великобритания лобира за нея много усилено. Възможно е да има добри резултати и да стане главна съперница на Гутереш за поста. 

А има ли вероятност да настъпи блокаж в Съвета за сигурност? Чуваме следното: поради острата конфронтация между Русия и САЩ компромиси за кандидатите са малко вероятни. Някои дипломати предвиждат блокаж, при който да се наложи изцяло да се прекрати процедурата за тази група кандидати и да се започне наново с нови кандидати. Възможно ли е това?

Сривът в Съвета за сигурност по въпроса за Сирия категорично създава голямо объркване в тази надпревара. Това прави по-трудно за постоянните членки да постигнат бърз компромис, независимо дали за Гутереш, Георгиева, или трети кандидат. Мисля, че в това гласуване е най-вероятно всеки кандидат да получи поне един глас “не одобрява” от постоянна членка на Съвета за сигурност с право на вето.  Руският посланик в ООН, Виталий Чуркин, каза в пресконференция в понеделник, че е възможно да се наложи да се започне наново, което би означавало съвсем нова група кандидати. Възможно е в този кръг да видим няколко кандидати само с по едно вето, например Гутериш или Георгиева, и един или двама други. Това би ги отделило от останалите, които може да имат три или повече вета. Ако това стане, постоянните членки на Съвета за сигурност, най-вече Русия и САЩ, най-вероятно ще се консултират дискретно за решение в полза на някой – Гутериш, Георгиева, или някой друг. За да не се налага да започват процеса наново. Не остава много време за започване наново. Въпреки че Москва и Вашингтон са в жестока битка, не съм убеден, че ще искат този процес да се влачи до безкрай.