Премиерът Бойко Борисов да подаде оставка след представянето на номинацията на правителството на Кристалина Георгиева във вота за генерален секретар на ООН и гласуването за Ирина Бокова, въпреки оттеглената държавна подкрепа за нея. За това призова лидерът на АБВ Георги Първанов.

От партията искат още оттегляне на Геориева, която е зам.-председател на Европейската комисия, от Брюксел, защото "не е ясно как ще си върши работата и ще гледа хората в очите".

 

Първанов даде брифинг в парламента след резултата от гласуването в ООН снощи. Бокова остана в челото на класацията, водена от фаворита Антонио Гутереш, който се очаква днес да бъде официално избран за генерален секретар. Тя е и първа сред жените-кандидатки. Георгиева се класира назад в класацията.

"Г-жа Ирина Бокова защити доброто си име, защити доброто си представяне до момента, показа воля и дипломатически умения въпреки усилията на българското правителство. Ако трябва да го кажа кратко: "И сам воинът е войн". Въпреки обструкцията на правителството, било чрез саботаж, губа намеса, тежки послания по отношение на Ирина Бокова", зяяви Първанов.

И продължи:

"Беше обидно дори да слушаме как Кристалина Георгиева е кандидатът на България. Не, тя беше кандидатът на правителството, на премиера Борисов и някои среди от ЕНП. Можем да кажем на финала, че Бокова се утвърди като блестящ дипломат и световен лидер. И аз твърдя, че ако не беше факторът Кристалина Георгиева, появил се в последния момент, Бокова можеше да бъде и щеше да бъде избрана за генерален секретар на ООН.

Г-жа Георгиева има класиране, което в други случаи даже щедро бих определил като добро, но след тежките квалификации за Ирина Бокова, представянето й е унизително, обидно е за България, за държавата и нацията. Много искам да чуя официалната позиция на премиера Бойко Борисов. Да, направиха всичко възможно да провалят Ирина Бокова."

Първанов обвини правителството, че не само е осигурило най-големия провал на дипломацията ни в историята, но е пропиляло и шанса на цяла Източна Евопа да оглави ООН. И описа случилото се с поговорка от Пернишко, откъдето е: "Я ще си запаля къщата, че да изгори плевнята на комшията".

Първанов настоя Кристалина Георгиева да бъде оттеглена от Европейската комисия незабавно.

"След този морален крах не виждам как ще работи и ще налага авторитет. Отделна тема е поведението на така наречените европейски лидери. Не мога да поискам оставката на Ангела Меркел, но ако е съпричастна – трябва да последва някакво извинение. Или ако са на излъгали, че има намеса, то тези, които го допуснаха, трябва да понесат последици", заяви Първанов.

Лидерът на АБВ каза още, че се е уморил да иска оставката на външния министър Даниел Митов.

"Но мисля, че сега е времето – ако има достойнстовото, министър-председателят да си подаде оставката. Това е мъжкият, достоен отговор. Не само защото пое отговорността да направи този ход, но и го обосноваваше политически...", каза още бившият президент.

От АБВ заявиха още, че трябва да има вот на недоверие срещу кабинета "Борисов", но той трябва да е след президентската кампания. Причината - в момента партиите правели усилия основните кандидати - очевидно визирайки Цецка Цацеча от ГЕРБ и ген. Румен Радев от БСП, да бъдат скрити от дебатите и от изборната кампания. Според Първанов обаче може да се мисли каква да е темата на такъв вот на недоверие, защото било най-добре да е за "цялостен принос". Подобна теза споделиха вчера и от ДПС о време на преговори с БСП. Левицата първа заяви воля за вот на недоверие, но за провал във външната политика. 

По думите на Пъвранов вотът срещу кабинета трябва да е за "предателство на националния интерес и достойнство" и съжали, че няма такава опция по Конституция. Той не се съгласи и с тезата, че ако се поиска в парламента сваляне на властта за цялостната политика, това ще значи "бетониране" на кабинета за 6 месеца. Според основния закон това е срокът, в който не може да има нов вот. 

"Нямам усещането, че със своето поведение и действия този кабинет се бетонира. Кой се беторина - вътрешният министър, енергийният министър... По парламентарната процедура сигурно биха могли да ни изработят, както си искат. Но в управлението няма друго определение освен "провал", заяви той.