Бързият край на надпреварата за генерален секретар на ООН беше особено тежък удар за зам.-председателя на Еврокомисията Кристалина Георгиева, която се включи на късен етап в борбата.

Така в. "Гардиън" коментира вчерашния първи явен вот, който разчисти пътя на португалеца към поста.

Кандидатурата на Георгиева продължи само няколко дни и осем от членовете на Съвета гласуваха против нея, включително две от страните, притежаващи право на вето, обобщава изданието.

"Гардиън" изтъква, че за първи път кандидатите е трябвало да бъдат изслушвани публично. И това е наклонило везните в полза на Гутереш.

"Когато наблюдавахме кандидатите, които в началото на надпреварата изглеждаха по-силни, той не бе силен състезател. Той стана такъв заради открития процес", коментира Натали Самарасинге - директов на "Асоциация ООН - Великобритания" и един от основателите на движението "1 за 7 милиарда".

"Големият въпрос е дали Гутереш, за да му позволят да спечели, е трябвало да предложи на Русия и Китай големи отстъпки - нещо като висши политически или миротворчески постове в централата на ООН. Това може да не се разбере за няколко седмици или месеца напред", коментира Ричард Гоуан - висш експерт по ООН в Европейския съвет за външна политика.

Антониу Гутереш. Снимка ЕПА/БГНЕС

А ето как коментира в туитър резултата Кристиана Фигерес - кандидатката на Коста Рика, която сама се оттегли след един от петте тайни вота заради слабо представяне:

"Горчиво-сладък резултат. Горчив, защото не е жена. Сладък, защото спечели най-добрият сред мъжете в надпреварата. Поздравления, Антониу Гутереш! Ние сме с вас."

Френският постоянен представител в ООН Франсоа Дьолатр определи избора на Гутереш като "една добра новина за ООН", предаде АФП.

Британският посланик Матю Райкрофт сподели, че португалецът ще бъде "изключително силен и ефективен" генерален секретар.

Представителката на САЩ Саманта Пауър описа опита и визията на Гутереш като „силно въздействащи” и изтъкна необходимостта от ефективен лидер зад кормилото на ООН във време на глобална криза.

”Ние сме обединени от разбирането за сериозността на заплахите, които тегнат в момента”, заяви Пауър.

Немалка роля за победата на Гутереш е изиграл и фактът, че той бе два мандата върховен комисар на ООН за бежанците, смята АФП.

Равносметката от тези мандати е белязана от реформа във вътрешната организация на ведомството. Тя позволи да се бъде намален с една трета персоналът, базиран в Женева, с цел увеличаване на капацитета за спешна намеса на международно ниво. В момент на най-тежката бежанска криза, която е познал светът и която се изостри заради войната в Сирия, Гутереш не престана да отправя призиви към международната общност да прояви по-голяма солидарност към милионите мигранти и кандидати за убежище.

Някои смятаха Кристалина Георгиева за силен кандидат, отбелязва в. "Дейли телеграф". Но допълва, че тя се включи прекалено късно в надпреварата, или както каза португалският президент Марселу Ребелу де Соуза, тя е била като спортист, който се присъединява към маратона в последните 100 метра.

Руснаците са искали постът да бъде зает от Ирина Бокова. Но тъй като тя е била възприемана като близка до Москва, за САЩ и Великобритания е било трудно да приемат нейната кандидатура.

За Москва Кристалина Георгиева е била като въплъщение на ЕС, наложил тежки санкции на Русия заради Крим, допълва швейцарският в. "Тан".

Експертът по ООН Ричард Гоуан пък отбеляза в Twitter:

"В следващите години дипломатическите академии ще използват приноса на #България към състезанието за следващ генерален секретар като казус за това как да не правиш #мултилатерализъм."