Най-големият външнополитически провал на България през последните 25 години. Така определи провала на двете български кандидатури за генерален секретар на ООН бившият външен министър Соломон Паси пред Нова тв.

При гласуването с цветни бюлетини снощи за шеф на световната организация най-много гласове събра португалският кандидат Антониу Гутереш (13 гласа "за" и 2 "въздържал се"). Кристалина Георгиева получи 5 гласа "за", 8 "против" и 2 "въздържал се", а Ирина Бокова - по 7 гласа "за" и "против" и 1 "въздържал се".

"Това е най-големият външнополитически провал на България в последните 25 години. Кампанията се водеше по сбъркан начин, на ръчно управление от премиера на България", каза Паси.

Според него „отговорността за този провал е еднолична“ на българския министър-председател.

Причината била, че е некомпетентен и не се е посъветвал с правилния екип.

"Когато вас ви боли зъб, вие на зъболекар ли ходите, или на обущар? Ами, по същия начин трябва да постъпи и премиерът, когато трябва да взема важно решение, трябва да се обърне към правилните хора, които преди това са вземали такива решения по правилния начин", обясни Паси.

Бившият министър смята, че сериозна отговорност носи и ЕНП.

"Борисов получи много сериозно окуражаване и от Юнкер, и от Меркел в тази посока. Сега той да си ревизира своите приятелства и да си даде сметка кой за какво го съветва", добави Паси.