Сеймът на Полша отхвърли с голямо мнозинство проектозакона за пълна забрана на абортите, съобщи Евронюз. Срещу готвената промяна гласуваха 352 депутати, а само 52-ма народни представители подкрепиха проекта. Въздържалите се бяха 18. Още вчера стана ясно, че управляващите дават заден ход, стреснати от масовите протести срещу закона.

Проектът, който предвиждаше пълна забрана на абортите в католическата държава, беше подкрепен изцяло от консервативното правителство на партия "Право и справедливост". Църквата бе изцяло на страната на управляващите, защото абортът се смята за грях. 

"Моята матка е мой избор", бе сред най-често носените плакати на протеста в понеделник.

Абортите и досега са забранени в Полша, но се правят изключения при изнасилване, кръвосмешение, риск за здравето на майката, извънматочна бременност и други. Консерваторите обаче искаха да се изкарат по католици от папата и предложиха тотална забрана под заплахата от затвор и за майката, и за лекаря, извършил прекъсването на бременността. 

Ненормалните за едно развито общество мерки изкараха на протест стотици хиляди хора по улиците на Варшава и в още много градове и села в страната. В т. нар. черен понеделник, улиците и площадите на столицата буквално почерняха от хора.

Центърът на Варшава в деня на "черния понеделник".

И властта се уплаши и така се стигна до днешното гласуване срещу мракобесния закон.