Григор Димитров е на четвъртфинал на силния турнир в Пекин. Димитров спечели запомняща се победа срещу френската сензация Люка Пуй, след като бе само на две точки от загуба с 0:2 сета. 

Този път обратът е в неговия актив - 6:7 (3), 7:6 (0), 6:4.

В следващия кръг Димитров може да срещне Рафаел Надал, който победи с 2:0 сета Адриан Манарино. Първата ни ракета игра три сета и ден по-рано срещу Стив Джонсън (САЩ), като двубоят пак бе много оспорван. Досега Гришо няма успех срещу Рафа.

Люка Пуй е под №16 в света, беше 6-и поставен на турнира в Китай с награден фонд 4,14 млн. долара. Той е на 22 г. Достигна до четвъртфинал на US Open, където отстъпи на сънародника си Гаел Монфис, но преди това елиминира Надал. В последните си 10 мача имаше 9 успеха, включително титла в Мец.

Григор го победи за втори път, предишният бе преди 3 години на "Ролан Гарос", когато Пуй беше тотално неизвестен.

Сега нещата са различни, поради което французинът бе считан за фаворит срещу Димитров. 

Въпреки това първият сет бе равностоен. Двамата не допуснаха грешки при сервисите си, така се стигна до тайбрек, в който Пуй успя да се наложи със 7:4 и дръпна в сетовете. 

Във втората част той проби Григор за 3:2, а после затвърди и вече се виждаше победител. При 5:4 Люка Пуй сервираше за мача. Поведе с 30:15, трябваха му само две точки. Тук съдбата се усмихна на българина. Последва двойна грешка, а Димитров се възползва от шанса, грабна гейма и изравни. 

Пак се стигна до тайбрек, в който хасковлията показа, че има психологическо предимство и спечели със 7:0.

В третия сет първата ни ракета на свой ред проби за 3:2 и до края запази хладнокръвие - 6:4 и 2:1. Григор за втори път в кариерата си достига четвъртфинал в Пекин. Преди 2 г. той бе преодолян от Новак Джокович. Преди броени дни в Чанду Димитров спори на полуфинал, но турнирът не бе от толкова висок ранг.