В София и големите градове кризата на имотния пазар приключи и инвеститорите отново започнаха да мечтаят и чертаят гигантски проекти. Години наред „Цариградски комплекс” в столичния жк „Дружба” беше недосегаем в класацията на най-големите жилищни комплекси с 1223 апартамента. Ръкавицата бе хвърлена, но никой не я вземаше дълго време.

До тази година, когато на сцената се появи „А.З.К. пропъртис” и израелският й собственик Авиноам Катриели. Дружеството разработи мегапроект „Плана хайтс”, включващ 3000 къщи на 1860 дка земя. Местоположението – землището на с. Алино, намиращо се между София и Самоков (по стария път през с. Железница), в полите на красивата Плана планина.

Вариант за модерна стъклена къща в "Плана хайтс".

„А.З.К. пропъртис” дори получи сертификат за приоритетен инвестиционен проект от Българската агенция за инвестиции – най-високата възможна държавна подкрепа. Ангажиментът на фирмата е да инвестира 54 млн. лв. в следващите три години и да открие 100 работни места. Това е първият етап на проекта, а цялостната инвестиция е възможно да надмине 500 млн. евро.

Инвеститорът закупи земята, тогава със статут на ниви и пасища, още през 2007 г. чрез фирмата си „Грийн плана” (със старо име „Рамот плана”).

Същата година земята бе заложена за 12 млн. евро кредит в „Кредит Суис интернешънъл”-Лондон, като сумата бе предназначена за изграждане на 2400 жилища и благоустрояването на района. Изглежда настъпилата през 2008 г. криза е объркала намеренията на инвеститора, защото проектът не бе стартиран, а заемът (със 7% годишна лихва) по-късно бе върнат.

В първия наличен отчет на „Грийн плана” за 2007 г. цялата земя е оценена на 165,8 млн. лв.

Друг проект за къща в комплекса.

Едва в началото на 2016 г. община Самоков одобри подробния устройствен план (ПУП) за застрояване на всички 17 части от огромния терен с площ 1860 дка. Към днешна дата част от земята е собственост на други фирми, които са или свързани с Катриели, или са на други израелци – "Джи. Пи. холдингс енд инвестмънтс 2014", "Юнибек", "Рамот Мериам Плана", "О.Ди Плана".

По предварителна информация първите 500 самостоятелни парцела ще се предлагат на купувачи, които искат сами да си построят къща. А останалата част ще бъде застроена и готовите къщи ще се продават за над 160 000 евро.

В първия случай купувачите ще плащат около 15 000 евро за половин декар земя, 15 000 евро за инфраструктура и 10 000 евро допълнителни разходи. Отделно купувачът ще има и разходи за самото строителство, които инвеститорът оценява грубо на 300 евро на кв. метър разгъната площ. Ако купувачът наеме "А.З.К. пропъртис" за строителството, тогава процесът ще се оскъпи с 15%.

За по-консервативните купувачи ще се предлагат и класически модели къщи.

Засега в службата по вписвания в Самоков няма данни за купени парцели от физически лица с цел строителство на къщи. Няма и издадени разрешения за строеж, свързани с проекта.

Предварителният план предвиждаше тази година да започне изграждането на инфраструктурата, но до момента няма индикации това да се е случило. Като част от проекта е заложено и строителството на търговски площи, спортен и медицински център, детска градина, зелени площи и др.

Първите информации за Авиноам Катриели в България са от 2009 г., когато той и Заря Кучерска са посрещали гости на откриването на клиника за козметични процедури в София.

Икономическият министър Божидар Лукарски връчи през май т.г. сертификат за приоритетен инвестиционен проект на Авиноам Катриели. Вдясно е Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции.