Самолет в САЩ бе евакуиран тази сутрин още преди да излети, след като смартфон Samsung Galaxy Note 7 се запалил в него, съобщи The Verge.

Всички пасажери и екипажа на самолета излезли без проблеми през основната врата, не е имало наранявания, информира авиолинията.

Собственикът на смартфона Брайън Грийн обаче съобщава лоша новина за корейския производител - смартфонът му е сменен на 21 септември в магазин на AT&T, след като Samsung изтегли всички бройки от злополучния си флагман. 

Корейците обявиха на 2 септември, че спират производството на Galaxy Note 7 и изтегля телефона, докато не проведат допълнителни тестове на хардуера. Причината е, че новият флагман на компанията се запалва, а според някои дори избухва. Потвърдени бяха 35 подобни инцидента със смартфона. Става въпрос за проблем с литиево-йонната батерия, която е водещ причинител на случаите на прегряване и експлозия при всякакви устройства.

[[nid:44710]]

Samsung загуби 7 млрд. от пазарната си капитализация и се принуди да бракува огромна част от вече продадените смартфони.

На 19 септември компанията обяви, че започва доставки на комплекти с нови Galaxy Note 7, Gear VR и платен пакет, които клиентите ще получат като компенсация. Именно такъв смартфон, със специален зелен стикер и индикатор, че е прегледан и одобрен от специалистите на компанията, е получил Брайън Грийн.

Той разказва, че е изключил телефона си, както са изискванията за безопасност при полет, и тогава устройството започнало да пуши. Грийн го изпуснал на пода, "гъст сиво-зелен гневен дим" излизал от телефона. Апаратът прогорил килима и пода на самолета. Бил на 80% капацитет на батерията.

The Verge са потвърдили през системата на технологичния гигант, че телефонът в действителност е един от моделите, които според производителя са безопасни.

Пред изданието Samsung твърдят, че все още няма доказателства смартфонът да е в действителност новият Note 7, но че правят разследване и ще коментират по-подробно, когато разполагат с повече информация.