Задава ли се нова война на тихия фронт и тотален шпионаж в Европа и света с прийомите на хибридната война на руското разузнаване?

Този въпрос си задават експерти, след като на 5 т. м. Владимир Путин назначи досегашния председател на Държавната Дума Сергей Наришкин за шеф на Службата за външно  разузнаване (СВР).

Наришкин сменя на поста Михаил Фрадков, оглавявал СВР в продължение на 9 години.

Кой е новият супершпионин на Путин?

Сергей Евгениевич Наришкин е роден на 27 октомври 1954 г. в тогавашния Ленинград, сега Санкт Петербург. През 1978 г. завършва Ленинградския технически университет, дипломира се като инженер по радиомеханика. Впоследствие завършва в родния си град и Международния институт по мениджмънт със специалност икономика. Владее английски и френски.

От 12 май 2008 г. до 20 декември 2011 г. е директор на президентската администрация. Веднага след това и до 5 октомври т. г. е председател на Държавната дума.

Наришкин започва трудовата си кариера като икономист, но не съвсем.

През 1982 г. е назначен в икономическия отдел на посолството на Съветския съюз в Брюксел. Сградата се намира близо до главната квартира на НАТО.

Според запознати още тогава Наришкин е работил за КГБ. Твърди се дори, че той е завършил школата на КГБ и то заедно с Владимир Путин, откогато датирало близкото им приятелство и взаимно доверие. Така не е изненада шеметната кариера на Сергей Наришкин. Но вместо да я продължи в руската политика, Путин го върна към професионалните му корени – назначи го за шеф на СВР.

По официални данни на Кремъл за разузнавателната служба работят 15 000 души – в Русия и зад граница. Най-вероятно действителната цифра е многократно по-голяма.

Какво ще се промени с Наришкин начело на разузнаването? Отговор даде самият Путин в речта си на 5 т. м. в Москва при обявяване на новото назначение: Наришкин е доказал компетентност както в областта на тайните служби, така и в политиката. Под негово ръководство операциите на СРВ щели да достигнат ново, по-високо ниво.

“Актуалното положение в света е ново предизвикателство пред качеството на външното разузнаване. Ние трябва да сме в състояние да запазим преднината си и да прилагаме както конвенционални, така и неконвенционални решения”, каза дословно Путин.

За експерти е ясно като бял ден – Русия планира още по-жестока хибридна война зад граница.

Да припомним, че  Сергей Наришкин бе вкаран в черния списък на ЕС заради нахлуването на Русия в Украйна и анексирането на Крим. Той няма право да стъпва на територията на държави от съюза.

Това попречи на Наришкин да пристигне на посещение в България през май 2014 г. По тази причина лидерът на "Атака" Волен Сидеров се закани да поиска оставката на тогавашния външен министър Кристиан Вигенин.

"Ще посъветвам председателя на Народното събрание Михаил Миков да го покани и да видим какво ще направи Брюксел - дали ще бомбардира София, дали ще го арестуват на летището. Супер нелепо е да се прекратява визита на руския председател на техния парламент, защото Барак Обама решил така. Това е просто нелепо и Вигенин е по католик от папата. Това е изключително неуместно поведение на външния министър и повод да му поискаме оставката", каза Сидеров.

Посещението така и не се състоя, нито Вигенин се оттегли.

През пролетта на 2015 г. тогавашният лидер на БСП Михаил Миков се срещна с Наришкин в Москва.

"Само отбрани политици от ЕС ли да ходят в Русия?" С този контравъпрос Миков отговори на питанията на репортери какво е правил в Русия.

На същата среща шефът на Думата заяви, че българското ръководство прекалено сляпо слушало указанията от Брюксел и Вашингтон в разрез с  националните интереси на страната.

В края на 2015 г. Наришкин нарече НАТО "тумор в Европа" и предложи пактът първо да изключи от редиците си САЩ, след което на няколко етапа да се разпусне.

На новия си пост Сергей Наришкин няма да е в светлината на прожекторите. Той минава в черната сянка на Службата за външно разузнаване.