Две неща ми трябват на земята –

те са: любов и свобода.

За любовта бих жертвал си живота,

за свободата – бих дал и любовта.

С този стих от Шандор Петьофи кандидатът за президент на Реформаторския блок Трайчо Трайков се обърна към пълната зала "България" в София, откъдето бе даден официален старт на кампанията му. Лидерите на Блока и симпатизанти на партиите в него бяха редом до президенската двойка, а както му е редът събитието започна с изпълнение на химна на България и Одата на радостта. На живо - от група "Белканто".

Реформаторският блок зад единната си кандидатура за вота - Трайчо Трайков.

Трайков се обърна към хората със "Здравейте, свободни българи" - препратка съм слогана на кампанията - "Силата да бъдеш свободен". Той обяви, че е страхотно да бъдеш сред хора, които търсят изход, но не онзи на летището, а този вътре в страната си. И призна, че малко се притеснява, че от него и вицето му ген. Съби Събев се очакват решението и промяната. 

Трайков припомни, че се е опитал да дава решение като безпартиен експерт, когато бе министър, а вече му е омръзнало да отговаря защо тогава подаде оставка. Повтори онова, което каза и тогава : "Оставката ми не бе заровена в пясъците на Катар, а в ледовете на Сибир".

Кандидатите за президент и вицепрезидент на РБ.

По думите му когато се е изправил срещу картела в горивата, задухало откъм гърба му. Когато се е опълчил срещу корупционния проект АЕЦ "Белене" така задухало пак оттам, че го е отвяло. Припомни и как се е опитал да спре опитите да се сложи ръка на Пловдивския панаир като министър, но е успял за кратко. Когато вече го нямало на поста - "тогава левицата и онези, които трябваше да стоят зад гърба ми, си го довършиха". Трайков спря да изброява, за да не звучи героично и направи извода, че когато човек е сам, може да се справя, но само временно.

"Нужна е критична маса от хора на ключови управленски позиции. А днес сме на плага на едни от най-важните избори – за президент. Нужен е екип, отбор единомишленици...

Силата е в нас – не в един от нас, а във всички нас заедно. Мога да съм силен с вас зад гърба ми, до рамото ми. Иначе ще бъда един безпартиен експерт, който си мисли, че може да промени нещо. И вместо това всичко се връща в изгода на онези, които окупираха законите, демокрацията, страната ни, тези, които управляват живота ни, продължи кандидатът на десницата за президент.

По думите му вече му е дотегнало да чува как от хората нищо не зависи и добави: "Нищо не зависи от 7 милиона безгласни букви. С №7 ще получим глас, който е силен. От нас зависи". И заяви, че не очаква честна битка, но той ще я води, въпреки това.

Преди него реч дръпна и кандидатът за вицепрезидент ген. Съби Събев, който потвърди, че България може да бъде сигурна и защитена самокато член на ЕС и НАТО. 

"Днес с Трайчо Трайков започваме битка. Тя се налага, защото има сили, които искат да ни върнат назад по пътя към незавидното ни близко минало. Твърдо сме решени да поведем тази битка, защото само в европейското семейство можем да развием по-добри перспективи за страната, нашите деца и внуци, за да останат тук, в България. Искаме да отвоюваме България от задкулисието, от миналото", заяви той.

Кампанията бе открита в зала "България".

Всеки от лидерите на Реформаторите, шефът на щаба Найден Зеленогорски (ДБГ) и председателят на Гражданския съвет, откъдето Трайков бе издигнат - Гроздан Караджов, казаха по няколко думи в подкрепа на кандидат-президентската двойка. Караджов заяви, че гражданите винаги дават най-доброто от себе си и затова днес дават на свободните хора номинацията на Трайков за президент. Той предупреди, че не е време за равносметни, лични вражди и надиграване, нито за лични планове:

"Време е за единство. На Трайчо и на Съби им предстои тежка задача – да убедим хората, че ние сме алтернативата. На корупцията, на безгъбначието, на лицемереието...

На тях и на нас няма да ни е лесно, не защото опонентите са непобедими - не са, а защото политиката заприлича на шоу, а демокрацията – на водевил. Най-големият проблем е безразличието, че нещо може да се промени, че не всичко е загубено."

Караджов припомни, че обикновено лошите управници винаги се избират от онези добри граждани, които не отиват да гласуват и призова: "Нека всички имаме силата да бъдем свободни".

Лидерът на НПСД Корман Исмаилов (вляво) също подкрепи лично Трайчо Трайков.

Речи имаше от лидера на НПСД Корман Исмаилов, от военния министър и лидер на БЗНС Николай Ненчев, който обра овации с репликата, че трябва да се стигне до декомунизацията на страната, от вицепремиера и лидер на ДСБ Меглена Кунева, от зам.-председателя на СДС Румен Христов.

„Няма да позволим на националпопулизма и левите сили да обърнат евроатлантическия курс на страната. Трайков и ген. Събев са десните кандидати. РБ е силен и гарант, че корабът няма да обърне курса към Кремъл“, каза Зеленогорски.

Кунева добави, че номинацията на Трайков и ген. Събев дава перспектива за свобода и справедливост", а Христов каза, че кандидатите на РБ са независими и свободни хора.

Трайков не се справи с обслужването на олигарсите, заяви Радан Кънев.

По-дълго говори лидерът на ДСБ Радан Кънев. 

"Как стигнахме дотам да признаваме, че грубата просташка сила надделява над възпитанието?  Четвърт век, след като режимът на цървулите свърши и разчитахме, че е заменен от режима на обувките... Как става така, че пак е на мода снишаването пред чужди началници", попита Кънев.

Той попита и с коя работа, според някои, не се е справял Трайчо Трайков и сам и отговори - не се е справял с обслужването на олигарсите. Той припомни, че целта още от Възраждането ни е общество в което знанието е над грубата сила - "така, както е започнало българското Възраждане. То е започнато от училището, не от революционните комитети". Той пожела след месец - на 6 ноември - да е първата победа по този път и пожела на кандитата: Нека силата на свободните хора бъде с теб.

Зала "България" бе пълна със симпатизанти за старта на кампанията.

Сбирката приключи с песента "Хубава си, моя горо", която кандидатите, лидерите и залата пяха заедно със солистите на сцената.