„Искам да покажа и да докажа, че политиката има смисъл, имам амбицията да променя президентската институция.“

Това каза кандидатът за президент Ивайло Калфин при откриване на предизборната кампания си кампания заедно с номинирания за вицпрезидент проф. Любомир Халачев, издигнати и подкрепени от коалиция "Калфин-президент".

В началото кандидатът за държавен глава се пошегува: „Ние не сме перфектни, но сме много добри. Понеже не се чувствам перфектен, ще позволите да поканя жена ми на трибуната.” След като съпругата му застана редом с него, Калфин коментира: „Сега изглеждам по-добре”.

Кандидатът подчерта, че винаги е водил открита политика. И напомни за работата си в ЕК, където е отговарял за управление на бюджета.

„След това се върнах в България и станах свидетел и наблюдавах как жаждата за власт беше по-силна от принципите и морала, как компрадорски се управлява. От АБВ влязохме в правителството когато имаше нужда от съгласие и излязохме, когато видяхме, че предизборното споразумение не се изпълнява”, подчерта Калфин.

Според него президентът има всички лостове да води външна политика. Затова трябва да работи денонощно особено в нашия регион – на Балканите.

А по повод вчерашното обръщение на Росен Плевнелиев, който заяви, че трябва да се обсъдят президентските правомощия, Калфин обяви, че държавният глава е закъснял.

„Господин Плевнелиев ни посъветва да обсъждаме темата с президентските правомощия в кампанията. Имам лоша новина за него. Много е закъснял. Следващият президент ще работи по сегашните правила. След като бъде избран обаче е негово задължение да води широка дискусия, включително по законодателната и конституционната рамка. Мога обаче да обещая едно на господин Плевнелиев. Българският президент ще излезе от безличието и ще заработи заедно с българските граждани, с институциите и с обществото. Аз призовавам г-жа Цачева да даде оценка на работата на сегашния президент. Само така тя ще покаже, дали иска да стане държавен глава, за да бъде лидер, за води, а не за да слуша партийния си лидер“, каза Калфин и добави, че смята да направи това след широк обществен дебат.

Лидерът на АБВ Георги Първанов заяви, че на България й трябва президент, не придатък, не назначен. И ние предлагаме такъв кандидат. Няма нищо по-важно от това българският президент да бъде знаещ и можещ, не да се учи, заемайки пост в институциите, смята Първанов и добави, че Калфин е най-подготвеният и доказал се политик в тази надпревара.

„Ивайло Калфин като дялан камък ще стои на мястото си в президентската институция", каза бившият държавен глава.

По думите му кандидатът на АБВ и коалиция ще прави балансираната външна политика неделима част от ЕС, отваряща ни към традиционни партньори на България като Русия, страните на Балканите, на изток и на юг със "страни, с които сме имали винаги ползотворни отношения“.

„Не е важно президентът да може да води строева подготовка, по-важно е да може да се бори за по-висок БВП за отбрана. Аз съм убеден, че Калфин в качеството му на президент ще бъде повече социално ориентиран”, допълни Първанов.

Любен Дилов – син изрази увереност, че кандидатите за президент и вицепрезидент Калфин - Халачев е най-подготвената двойка в предстоящите президентски избори.

„Погледнете кои са другите кандидатури, помислете си с кого бихте искали да се снимате”, обърна се към множеството в залата лидерът на „Гергьовден”.

Президентския избор е важен не само за България, а за всеки, който гласува, важен е защото е част от неговото лице, каза още Дилов-син и добави, че би искал Калфин да бъде част от неговото лице.