Слабите страни на руската вътрешна политика се проявяват и в политиката на Доналд Тръмп. И в двете страни на влиятелните личности не им достига смелост да се захванат и да сложат край на това безумие.

Аз съм американка, но съм се родила в Москва. Поради това моята „американска същност“ веднъж послужи като причина за нещо от рода на национални дебати в Русия. В някои учебници се съдържаше въпрос правилно ли е, че Нина Хрушчова стана гражданка на САЩ. Опитайте се да познаете каква позиция заеха мнозинството руснаци, особено съветското поколение.

Една рускиня може да бъде изведена от Русия, но е невъзможно да извадиш Русия от рускинята.

Днес, когато американската политика по такъв странен начин промени курса си, моят „руски“ поглед може да помогне да се ориентираш в положението в САЩ. Според мен всичко изглежда така, като че ли в САЩ са се появили най-неприятните и извратени признаци на руската политика. Огромната лъжа, изобретена в нацистка Германия, усъвършенствана в Съветския съюз и майсторски прилагана от президента на Русия Владимир Путин, в днешни дни е неотменна част от предизборната кампания на Доналд Тръмп.

За Тръмп медиите бяха само „полезни идиоти“

Досега всички лъжи на Тръмп вършеха работа. Медиите като цяло изпълняваха ролята, която Ленин наричаше „полезни идиоти“: те така се стремяха да повишат рейтинга си с помощта на Тръмп, че не забелязваха или не придаваха значение на това, че така те самите повишаваха и неговия рейтинг. Така че не е чудно, че въодушевеният Тръмп днес лъже все по-нагло. След като той, например, загуби години за прокарване на т. нар. birther movement, твърдящо, че Барак Обама не може да заема президентския пост, защото не бил роден в САЩ, Тръмп заяви, че всъщност слухът за месторождението на президента през 2008 г. бил пуснат от неговата съперничка Хилъри Клинтън. И все едно на него, на Тръмп, му се падало да унищожи този слух. „Президентът Барак Обама“, каза той триумфално (все едно някой някога се е съмнявал в това),“се е родил в САЩ. Точка.“

Твърди се, че сега медиите по света поради тази безсъвестна лъжа ще се обърнат срещу Тръмп. Неговото заявление, че уж Хилъри е пуснала самия слух, беше прекалено смехотворно, за да бъде игнорирано. Хората са готови да повярват на лъжите на Тръмп. И въпреки това той все още има високи рейтинги. Това дава основание да се предполага, че много от неговите привърженици са готови да вярват на очевидните му лъжи, или поне да гледат на него през пръсти.

Даденото обстоятелство, обаче, частично отразява един от „руските“ признаци в провежданата предизборна борба в САЩ – властта на олигарсите. Първият постсъветски президент на Русия Борис Елцин имаше съглашение с най-състоятелните граждани на страната: те финансираха неговото преизбиране, а в замяна получиха привилегирован достъп до най-значимите предприятия на руската промишленост, когато те бъдат приватизирани. По подобен безобразен начин днес се развиват нещата в САЩ благодарение на друга група „полезни идиоти“ - консервативните съдии от Върховния съд на САЩ, които подариха на Америка през 2010 г. прословутото решение по процеса "Citizens United". Това решение разшири конституционната защита на свободата за изразяване под формата на спонсориране на предизборни кампании и по този начин отстрани всички ограничения по пътя на властта на парите в политиката.

Олигарсите са длъжни да се отчитат пред Путин

В Русия олигарсите са длъжни да се отчитат пред Путин. Обратно, в САЩ се създава впечатлението, като че ли политиците носят отговорност пред олигарсите, чиито пари те използват, за да манипулират обикновените граждани. Като доказателство за това служи Рупърт Мърдок, председател и бивш генерален директор на медийните холдинги News Corporation и Century Fox. Дълги години изданията на Мърдок играеха водещата роля в злословенето по адрес на Европейския съюз и по този начин дадоха своя дял за „Брекзит“. Днес изглежда, че Мърдок, след като смени генералния директор на Fox News Роджър Ейлс, след като последният подаде оставка поради обвинения в сексуални посегателства, смята за своя мисия да принуди американските избиратели да направят ужасен избор. Откакто през юли Мърдок зае новия пост Fox News обръща основно внимание на Тръмп, а не на новините. Водещите, по-рано критикуващи Тръмп, сега предлагат на читателите само баналности. А Ейлс често консултира кампанията на Тръмп.

Възможно е най-разочароващият паралел между руското минало и американското настояще да е в това, което наричам мълчание на овцете: нежеланието на влиятелните хора да сложат край на това безумие.

Октомврийската революция през 1917 г. до голяма степен имаше успех поради това, че противниците на болшевиките бяха така заети да опазят собствените си позиции и престиж, че не успяха да се обединят против тях. Днес влиятелни републиканци вървят по подобен път. Безусловно, някои водещи републиканци са против Тръмп. Освен това 50 високопоставени републиканци, служители на органите на националната сигурност, се подписаха под писмо, в което предупредиха, че „Тръмп представлява заплаха за сигурността и благополучието на страната“. Сенаторите Линдзи Греъм и Бен Сас също така нарекоха Тръмп заплаха за американската свобода и мира в целия свят. Бившият президент на САЩ Джордж Буш -старши съобщи, че ще гласува за Клинтън. Тези републиканци демонстрират истински патриотизъм, отдавайки предпочитание на страната, а не на партията. А какво става с Пол Райън, сегашният председател на Камарата на представителите? Ако Райън действително е католически свещеник, както той самият обича да го наричат, защо той не критикува расистките заявления на Тръмп, които все повече стават „ултрадесни“, неговите недобросъвестни методи на правене на бизнес, а също така неустойчиви позиции по външнополитическите въпроси? Вместо това той дава вид, като че Тръмп е достоен за президентския пост и рискува да продаде родината (ако не и душата си), само Тръмп, може би някога да води политика по пътя, който поддържа Райън.

Кой от републиканците ще спре Тръмп?

В края на краищата къде са всичките тези стари републикански лъвове? Ако те искат да попречат на Тръмп да унищожи репутацията на своята партия, а също и бъдещето на страната, те трябва да започнат да ръмжат. Но Джордж Буш- старши се въздържа от възмущение, очевидно повече огорчен от това, че Тръмп победи сина му Джеб на предварителните избори, отколкото от това, че Тръмп представлява реална заплаха. Джеймс Бейкър, който беше в правителствата и на Доналд Рейгън, и на Джордж Буш старши, засега не се изказва публично, така, както и Джордж Шулц, Хенри Кисинджър, Кондолиза Райс и Дик Чейни. Известно е, че Колин Пауъл ненавижда Тръмп, но само поради това, че се получи изтичане на негови електронни писма.

Когато Елцин подаде оставка, той предаде Русия в ръцете на избрания лично от него негов приемник. Заради собствената си партия, личната чест и репутация сега старите лъвове би следвало открито да се противопоставят на Тръмп, за да не допуснат на тяхната – и моята – страна подобни вреди.

Статията е публикувана в "Ди Велт". Преводът е на БГНЕС.