Японският мегахолдинг „Мицуи” и гръцката компания „К&Н Ефтимиадис” ще създадат съвместно предприятие за продажба на продукти за растителна защита, земеделски семена и торове. Новата компания „КНЕ Сертис” ще действа на пазарите в България, Румъния, Молдова, Албания, Кипър и всички страни от бивша Югославия. Това става ясно от уведомление, подадено в Комисията за защита на конкуренцията.

Японците влизат в джойнт венчъра чрез дъщерната си холандска компания „Сертис Юръп”. Досега те не са развивали бизнес в България. "Сертис Юръп" има офиси в Холандия, Белгия, Франция, Италия, Испания и Великобритания.

В началото азиатците ще държат 30% от акциите в съвместното дружество, но на следващ етап е възможно да разширят участието си.

Холдингът „Мицуи” води началото си от 1876 г. След края на Втората световна война е закрит за кратко и възроден през 1947 г. Има 57,4 млрд. долара консолидирани приходи от бизнеса си в над 90 държави – от металургия, добив на полезни изкопаеми, химия, енергетика, здравеопазване, инфраструктура и т.н. Годишният оборот от продукти за земеделието, най-вече пестициди и биопестициди, е 486 млн. долара.

Централата на „Мицуи” е в Токио, а президент е Татсуо Ясунага. Във всички дъщерни компании са заети общо 43 611 души.

Гърците са познати у нас от 1993 г. с дъщерното дружество „К. и Н. Ефтимиадис България”. За миналата година то има 4,3 млн. лв. приходи от търговия на едро, основно с препарати за растителна защита - хербициди, инсектициди и фунгициди, с листни торове и с хибридна царевица и слънчоглед на френската компания RAGT.

Компанията майка „К&Н Ефтимиадис” е със седалище в Солун. Създадена е през 1935 г. и е най-голямата в групата „Редестос”. Начело на дружеството е Васос Ефтимиадис.