Комисията за защита на конкуренцията обвини шест вериги бензиностанции в картел и незаконно договаряне на цени. Това са „Лукойл България“, „Еко България“, „Шел България“, „ОМВ България", „Нис Петрол“ (собственост на "Газпром") и „Петрол".

Антимонополният орган предяви към дружествата твърдения за извършено нарушение по чл. 15 от Закона за защита на конкуренцията и чл. 101 от Договора за функционирането на Европейския съюз. То се изразява в забранено споразумение и/или съгласувана практика за обмен на ценова информация и провеждането на обща ценова политика.

Шестте вериги са обвинени и в обмен на информация за реализирани обеми продажби (пазарни дялове) и друга пазарна информация за целите на ценовото сътрудничество. Това поведение има за цел да ограничи конкуренцията при търговията на дребно с бензин и дизел.

Преките загуби - отнетият от обществото текущ доход в резултат на де факто картелните цени на горивата в България от октомври 2012 г. насам надхвърлят 3 млрд. лева. Това се казва в сигнал до президента, председателя на Народното събрание и премиера, изпратен през февруари 2016 г. от Инициативен комитет "За справедливи цени на горивата". В него се настояваше ДАНС заедно с международен екип да направи проверка на пазара на горива в страната.

Производството от страна на КЗК бе образувано на 25 февурари т. г. след направен секторен анализ на пазара на горива на дребно и самосезиране на комисията за евентуално забранено споразумение и/или съгласувана практика. Тогава бе съобщено, че ще бъдат проверявани 7 вериги бензиностанции - обвинените шест плюс "Ромпетрол България", както и рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас".

Същия ден премиерът Бойко Борисов поздрави КЗК, че "най-сетне са излезли с решение, което до голяма степен е в унисон със съмненията, които имахме и ние".

„Отсега нататък започват проверки, които ще бъдат много обстойни, защото това са публични компании и всички трябва да бъдат много внимателни в изказванията си към тях, защото и санкциите за картел, ако се докаже, са огромни, а това са 7 компании от най-големите компании в света. Човек трябва да си пести думите, тъй като имат много могъщи адвокати”, допълни тогава премиерът.

По-късно като страна в проверката бе привлечена и Българската петролна и газова асоциация (БПГА), в която членуват всички 7 дружества и чийто председател е Валентин Златев, генерален директор на "Лукойл България".

"Сдруженията на предприятия от типа на БПГА по правило създават благоприятна среда за възникване на контакти между членовете й. И е доказано в практиката на КЗК, че са често срещана платформа за изграждане на картелни практики", обясняват от КЗК

В последните месеци екипи на КЗК са извършили поредица проверки на място в офисите на основните дистрибутори на горива на дребно. Въз основа на направения икономически и правен анализ, комисията счита, че действията на горепосочените дружества са нарушение.

Установяването на сътрудничество и единодействие между посочените фирми води до елиминиране на конкуренцията, което премахва естествените механизми на свободния пазар и въздейства неблагоприятно върху икономическата среда и интересите на обществото, казват от комисията.

Определението на КЗК не подлежи на обжалване. Ответните страни имат право на достъп до материалите по преписката и право в срок от 30 дни да представят писмени възражения и да поискат да бъдат изслушани от комисията в открито заседание във връзка с предявените твърдения.