Кандидат-президентът на Реформаторския блок Трайчо Трайков заяви пред бТВ, че е скептичен, относно реализацията на проекта "Турски поток". Трайков каза това по време на дебат с кандидат-президента на "Обединени патриоти" Красимир Каракачанов.

"Доста съм сигурен, че няма да стане. Досега имаме едно междуправителствено споразумение, каквото и България имаше за "Южен поток". Това е сделка абсолютно неизгодна за Русия, поредното харчене на партие на руските граждани", коментира Трайков.

Той коментира и решението на Комисията за защита на конкуренцията за картел в пазара на горива.

"Не съм оптимист. В подобна ситуация бяхме и през 2010 г. Тогава компаниите отговориха. От КЗК можеха да им наложат 500 мн. лв. глоба, а те им забраниха да публикуват цените си в интернет", коментира Трайков.

Трайков заяви, че деленето на фили и фоби е нон сенс и трябва да има само българофили.

"Твърдо трябва да се поставят националните интереси на България пред тези на съюзници, съседи и освободители", каза Трайков.

И заяви, че ще бъде един активен президент. Според Трайков България трябва да умее да мобилизира солидарността на своите съюзници в защита на интересите си.

"Построихме ограда с Турция, кога ще построим ограда с мафията? Каналджиите са същите, които вкарват наркотици, контрабанда", каза Трайков.

И изтъкна, че има хванати мигранти, но няма хванати каналджии.

"Има намалена контрабанда, няма хванати контрабандисти. Безспорно границата трябва да се охранява, включително с репресивни мерки. Когато тези хора влязат в България, минават години, докато получат някакъв статут", каза още Трайков.

Той допълни, че според него българските служби никога не са си вършили работата.

"Службите трябва да си свършат работата, да не са пробити от чужди държави. Преди бяха официални слуги. Комунистическите тайни служби се провалиха в отстояването на българските национални интереси. В началото на миналия век българският народ е имал дух", каза Трайков.

Той призна, че състоянието на армията е незавидно и има нужда от модернизация.

"ЕС и САЩ са наши съюзници. Трябва да ги убеждавамче, че нашият интерес е техен интерес. За да стане това обаче, трябва да покажем достойнство и изпълнение на задължения. По отношения на Турция у Русия трябва да настояваме за равнопоставеност. Много малко са българските правителства, които са го постигали", каза Трайков.

И изтъкна, че е абсолютно недопустимо някой да ни казва сега какви да са отношенията ни с нашите съюзници.

Според Трайков ЕС е наложил санкции на някои олигарси, които са приятели на Владимир Путин, докато в  отговор Русия е наложила санкции на всички европейски граждани.

"Дали всяка страна може да си присъедини територия на съседите?"

Така Трайков коментира казусът с Крим . Според него сравненията със случилото се в Косово не са коректни.

"Не ми е известно Косово да е присъединено към друга държава", каза Трайков.

Той заяяви, че България не трябва да се подава на натиск от Турция.

"Турция е добър наш съсед, имаме интерес от улеснени връзки с тях, но това не означава, че трябва да си затваряме очите за реалните проблеми", каза Трайков.

Кандидат-президентът на Реформаторския блок заяви, че всички кандидат-президенти са негови опоненти, защото мястото е само едно. Най-много несъгласия обаче имал с тези, които служат на чужди интереси. Трайков допълни, че не може да прецени дали има нужда от предсрочни избори, но заяви, че управлението трябва да се обнови.

На въпроса "САЩ или Русия" той отговори: "Нашите съюзници".