Трайчо Трайков може да спечели изборите!

Знам. Звучи леко невероятно. И то точно аз да го кажа. Но Трайчо Трайков може да спечели изборите. Трудно, но може.

Как върви кампанията досега:

* Стандартно откриване в зала "България". Някои се опитаха да открият "знамение", аз откривам досадно повторение.

* Надъхващи речи. Добри бяха. За твърдото ядро седесари. Леко общи, но разбираемо. Не трябва да отнемат от блясъка на кандидата.

* Слоган "Силата да бъдеш свободен". Също толкова смислено, колкото и обратната вариация: "Свободата да бъдеш силен". Изобщо подобни конкатенации от думи лесно се правят с хиляди. Трудно се изпълват със съдържание.

* Министър Кунева говори как има "Силата да бъде свободна". Забавно е, при положение, че е управляваща и разпределя 1 милиард лева по Оперативна програма. Да не кажа, че е леко нагло. Или тъпо. Лесно е да си силен, или свободен, когато си управляващ.

Проблемите в кампанията:

- малка електорална база;

- слаби послания, че да не се разсърди коалиционния партньор в управлението;

- беззъбо експертно участие по медиите.

Извод: дотук кампанията е за твърдото ядро стари софиянци от жълтите павета, плюс малко интелектуалци, незалитнали към ГЕРБ. Прогнозата за 5 или 6 % максимум е доста справедлива.

Така избори не се печелят. Сори.

Ето какво трябва да се направи, за да може Трайчо Трайков да спечели изборите:

1. Министрите на Реформаторския Блок (РБ) напускат кабинета.

2. РБ оттегля всички свои представители от всички нива на управление.

3. РБ декларира, че ГЕРБ са лява партия с авторитарен уклон.

4. РБ декларира, че ГЕРБ пречат на реформите, забавят развитието на страната и че само усвояват фондове с много малък реален смисъл.

5. РБ декларативно и еднозначно изпраща ГЕРБ вляво, между БСП и БКП.

6. РБ декларира, че се разграничава от всички решения и действия на мутро-ченгетата.

7. РБ поема твърд курс към тотална реформа в държавата и ясно заявява, че са единствената дясна формация в България днес.

8. РБ свиква всички посланици, особено на ЕС и САЩ, и пред медии ги запознава с реалното положение в страната.

9. Трайчо Трайков сменя беззъбата кампания. Декларативно постулира, че е единственият некомунистически кандидат, единственият десен кандидат на единствената дясна формация в България, единственият кандидат, който няма нищо общо с Държавна сигурност и БКП.

10. Трайчо Трайков призовава към обединение на всички демократични и реформаторски сили.

11. Трайчо Трайков възражда и повежда Обединените демократични сили (ОДС).

12. Трайчо Трайков призовава всички, на които им е писнало от корупция, кражби, липса на институции, подмяна на приоритетите за развитие на държавата и т.н. да излезнат на протести срещу ченгетата и кадрите на БКП.

13. Трайчо Трайков призовава за граждански контрол върху процеса на изборите, броенето и смятането на изборните резултати, както и цялата работа на ЦИК, ОИК и всички избирателни комисии по места.

14. Трайчо Трайков призовава разочарованите, както и симпатизантите на другите партии, да гласуват за него, за да има обединение на около единствената не-ченгеджийска кандидатура.

Процесът задължително започва с т. 1. - Министрите от РБ веднага да си подадат оставките. Знам, сложно е. Да си напуснат министерските кресла, да се откажат от еврофондовете, да излезнат на улицата. Не е лесно. Но иначе няма да стане. Не става да викаш за свобода и сила от позиция в правителството и да убедиш хората да гласуват за теб. А на хората им писна. Ама много им писна.

Леко е радикално. Но е възможно. И истинско. А и май е единственият начин да се спаси положението. Само така Трайков може да събере и протестния вот и да получи най-голям резултат на първи тур. А тогава Бойко или трябва да подаде оставка (така се зарече), или да канселира изборите (има такава възможност по сегашния кодекс, ама това е друга хипотеза), или да ни арестува всичките.

Във всеки един от тези случаи Трайков печели изборите. Може да не стане президент, но ще спечели много. Успех!

*Мнението на Любомир Аламанов е публикувано във фейсбук и го препечатваме с разрешението на автора. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.