Това, уважаеми читатели, не е шега с предизборното купуване на гласове в някои райони на България. Това е самата истина. Платното "Глава на селянин" на художника авангардист Казимир Малевич, беше продадена за толкова вчера - на търг на

Казимир Малевич. Автопортрет от 1933 г.

Sotheby's в Лондон. По-точно за 2 милиона паунда, защото левът не е конвертируем, уви. 

Платното дори не е отделна картина, а е ескиз за по-голяма - "Селски погребения" на същия руски художник от полски произход, роден в украинския град Киев през 1879 г.

"Селски погребения" също има интересна съдба. Тя участва заедно с още 70 работи на Малевич на голяма изложба в Берлин през 1927 г. Експозицията носи на художника световна известност. Създателят на абстрактния стил супрематизъм обаче се връща в СССР, където попада под ударите на кампанията на комунистите срещу модернистичното изкуство. Подложен е на преследвания и тормоз, много негови картини са конфискувани и унищожени. Умира в бедност и изолация в Ленинград през 1935.


Трябва да отбележим, че на вечерния търг на Sotheby's в Лондон платното дръпна доста нагоре с цената, защото по предварителна оценка на аукционната къща бе предвидено картината да се продаде за не повече от 600-800 хиляди паунда. 

В интервю за РИА Новости шефът на отдела за руска живопис в Sotheby's Франсис Аскуит отбелязва, че монументални работи на Малевич се появяват рядко на търгове - горе-долу по веднъж на 10 години. А за съдбата на голямата картина "Селски погребения" не е известно нищо: едни източници твърдят, че е загубена, а други, че е унищожена.