До неотдавна Русия можеше да подчинява Украйна на волята си като я заплашва да отреже доставките на природен газ. Днес Русия предлага намаления, но Украйна не проявява интерес, защото намира достатъчно газ в Европа. Тази промяна отразява развитието на европейския газов пазар, което не предвещава добри дни за най-големия източник на приходи на Русия.

Намаленият украински внос на газ от Русия отчасти е в резултат на икономическата стагнация по времето на бившия президент Виктор Янукович и последвалите събития. Брутният вътрешен продукт на Украйна се сви с 19% от 2013 г. насам и индустрията се нуждае от по-малко гориво.

Това, обаче, не е най-важната причина за намаления внос на Украйна. Правителството е решено да прекрати своята зависимост от Русия, особено когато двете страни са в нещо като полу-война. Неведнъж заплахите на Русия да спре доставките или да повиши цените точно през зимата са принуждавали правителствата на Украйна да забавят пътя на страната си към Европейския съюз. Затова Киев прибегна до реверсивни доставки от Словакия през 2014 г.

Това беше добра година за експеримент: зимата на 2014 г. беше топла в Европа и имаше излишък на газ. Газът в Словакия бе руски, доставен от държавния монополист „Газпром“ през тръбите на Украйна. „Газпром“ се опита да забрани препродажбата, но това бе в нарушение на европейските правила. През април 2015 г. Европейската комисия посочи тези уговорки като пример за това как „Газпром“ злоупотребява с господстващото си положение на газовите пазари в централна и източна Европа. „Газпром“ се опитва да избягва големите глоби и да постигне споразумение с Комисията, затова не можеше да направи нищо, за да попречи на своите клиенти да доставят газ на Украйна.

През есента на 2014 г. „Газпром“ опита да намали доставките за Европа и да елиминира реверсивните доставки, но според изчисления на Украйна, това е струвало 5,5 млрд. долара пропуснати приходи и още 400 млн. долара отстъпки за клиентите като компенсации за неизвършени доставки. През март 2015 г. руският експорт бе възстановен в пълен обем.

Европа диверсифицира своите газови доставки и поради причините, заради които го прави Украйна – за да отнеме енергийното оръжие от Русия и за да държи цените ниски. През третото тримесечие на 2015 г. - според наскоро публикуван доклад на Европейската комисия за газовия пазар – вносът на газ в ЕС от Русия се е увеличил с 18% в сравнение с година по-рано. Доставките от Норвегия и Алжир са нараснали съответно с 26 и с 35%.

Въпреки това, Русия остава най-големият доставчик на газ за Европа с 41% дял от пазара.

Монополът на Русия в източна Европа изчезва, след като бившите пленени клиенти започнаха да отварят терминали за втечнен газ. Литва, например, построи такъв терминал и сключи договор за внос на газ от САЩ, където цените са наполовина от тези в Европа. Благодарение на втечнения газ, на увеличените доставки от Норвегия и Северна Африка и на антимонополните действия срещу „Газпром“, Европейският съюз е много по-защитен от изнудване в сравнение с преди две години. Руската компания не може да се опитва да манипулира доставките си в Европа, заради страха от загуба на пазарен дял. Тези доставки представляват 52% от приходите на „Газпром“. Тази заплаха става още по-силна с намаленото потребление на газ в Европа, основно заради технологичния напредък в енергетиката.

"Газпром“ се опитва да договори строителството на нов газопровод до Германия, „Северен поток 2“, който да заобиколи Украйна, но проектът среща политическа съпротива в ЕС. Очаква се той да струва 9,9 млрд. евро, а това е твърде високо за сегашните цени на газа. Ако той бъде построен, то това ще е по политически причини: Русия иска да отнеме ролята на Украйна като транзитно газово трасе. Европа не се нуждае от тази тръба, още повече, че „Газпром“ вероятно няма да намали цените, ако се съди от досегашната практика.

Нетният ефект е, че „Газпром“ изгуби голяма част от възможността си да влияе на Европа, а Украйна може да си позволи да бъде заядлива. В неделя премиерът Арсений Яценюк обяви, че неговото правителство няма да купува руски газ на предложената цена от 212 долара на хиляда кубически метра, защото от Европа са възможни доставки за по 200 долара. През 2015 г. Украйна удвои вноса на газ от Европа до 10,3 милиарда кубически метра и сега получава с 50% повече от Европа, отколкото от Русия.

Ниските цени на горивата намалиха възможността на Русия да използва статута си на „енергийна суперсила“ и да влияе на западните си съседи. Усилията на европейците да либерализират и диверсифицират техния газов пазар успяха дотолкова, доколкото ограничиха президента Владимир Путин и улесниха Украйна да се откъсне от руските лапи. Твърде рано е, все пак, украинците да извикат „Победа!“. Ако икономиката на Украйна тръгне силно нагоре, ще им се наложи да преговарят отново с Москва от позицията на слабия. Местното производство и европейският внос няма да са достатъчни, за да задоволят консумацията на една възстановена индустрия, поне в първите две-три години.

Коментарът на Леонид Бершидски е публикуван в Bloomberg. Преводът е на Клуб Z.