Нобеловият комитет за литература реши да поднесе изненада. И след като забави обявяването на носителя на наградата с близо седмица, днес съобщи, че отличието отива при ...певеца Боб Дилън.

Боб Дилън е американската фигура, оказала най-голямо влияние в поп музика. Голяма част от най-популярните му работи са създадени през 60-те години на 20 век, когато той се превръща в една от знаковите фигури на общественото недоволство в Съединените щати. Някои от песните му, като „Blowin' in the Wind“ и „The Times They Are a-Changin'“ се превръщат в химни както на движението за граждански права, така и на антивоенното движение.

Дилън е известен и със запомнящите се стихове, които е написал. Той въвежда революция в писането на поп песни, като използва по-откровени и дълги текстове,[ често причислявани като поеми.

По време на продължителната си кариера той получава множество награди и отличия - Грами, Златен глобус, Оскар, включен е в Залата на славата на рокендрола. Класация на списание „Ролинг Стоун“ го определя като вторият по значение изпълнител в историята на популярната музика след Бийтълс.

Ето едно от знаковите изпълнения на Дилън.

 

 

Миналогодишната победителка беше беларуската писателка Светлана Алексиевич.

Очаквайте подробности